Robimy strudle, bułki, ciasta, pizzę, prawie wszystko. Bez dodatku jajek a jest bardzo giętkie i delikatne, naprawdę pierwszej klasy. W naszej rodzinie ten przepis jest odziedziczony i chętnie przeniosę go dalej, wypróbuj, a nie pożałujesz.
Przygotowanie:
Jeśli używasz świeżych drożdży, to klasycznie przygotujemy drożdże: Wymieszaj trochę letniego mleka z cukrem i drożdżami . Odstawić na około 15 minut, aż urosną. Następnie do miski stopniowo dodawać mąkę, mleko, olej i wyrabiaj ciasto. Na koniec dodaj szczyptę soli.
Jeśli używasz suszonych drożdży, procedura jest jeszcze prostsza. Ciasto mieszamy ze składników, dodając wszystkie składniki. Na koniec dodajemy mleko, które musi być letnie . Posyp ciasto gładką mąką.
Niech wyrośnie w ciepłym miejscu ok. 2 godz. 45 minut . Następnie z ciasta można przygotować smakołyki według własnego gustu – pierwszorzędne strudle, bułki, ciasta, czy np. świetną pizzę czy słone ślimaki.