Oto przepis na pyszne, aromatyczne naleśniki, które można przygotować jeszcze przed wojną. Każdy z nas ma taką potrzebę, aby od czasu do czasu zrobić własne naleśniki. Ten słodzik jest łatwy do wykonania i smakuje wyśmienicie. Przez lata domowe naleśniki kojarzyły się z babcinymi daniami śniadaniowymi.
Umieść mąkę w średniej misce i zrób dziurkę na środku. Następnie podgrzej mleko w małej misce lub szklance. Następnie rozpuść w nim drożdże. Dodaj drożdże i mleko do mąki. Następnie dodaj żółtko jajka, masło i szczyptę soli.
Wymieszaj wszystkie składniki i pozostaw ciasto do wyrośnięcia na 20 minut. Do tego czasu ciasto powinno podwoić swoją objętość. Rozgrzej olej na dużej patelni. Użyj drewnianej łyżki, aby nałożyć trochę ciasta na patelnię.
Za każdym razem, gdy będziesz przygotowywać ciasto, namocz je w wodzie. Dzięki temu ciasto nie będzie się przyklejać do łyżki. Placki należy smażyć z obu stron przez 2-3 minuty. Naleśniki nie powinny się przypalać. Naleśniki można również udekorować cukrem pudrem lub innymi elementami dekoracyjnymi.