Jak piec duże kawałki mięsa aby były soczyste, miękkie i miały rumianą skórkę. Przydatne wskazówki.

Aby wszystkie przyprawy mogły dobrze dotrzeć w każdy zakamarek mięsa należy je zamarynować wieczorem, dzień przez przyrządzaniem, oraz na noc przechować w lodówce. Dzięki temu maksymalnie zwiększysz aromat mięsa.

2. Niech mięso osiągnie temperaturę pokojową

Najczęściej zdarza się taka sytuacja, że mięso ląduje w piekarniku prosto po wyjęciu z lodówki. Nie jest to zbyt dobry zwyczaj, ponieważ w przypadku większych kawałków, taki pośpiech nie jest wskazany.

Jeśli mięso ma być dobrze i równomiernie wypieczone, powinno mieć temperaturę pokojową, dlatego wyjmij je z lodówki 2/3 godziny przed planowanym pieczeniem.

3. Rumiana skórka

Aby osiągnąć efekt lekko przyrumienionej skórki nie wystarczy samo pieczenie. Bardzo fajnym rozwiązaniem jest krótkie, chwilowe podsmażenie mięsa na patelni, do czasu uzyskania złotego koloru. Dopiero później włóż mięso do piekarnika, który wcześniej rozgrzejesz do 220 – 250 stopni i piecz do momentu, aż będzie widoczna złota skórka na powierzchni mięsa. W późniejszym etapie zmniejsz temperaturę piekarnika do 160 – 180 stopni i piecz dalej.

4. Soczyste mięso

Zaraz po tym, jak mięso się upiecze, nie wyciągaj go od razu z brytfanny, ponieważ wszystkie soki w nim zawarte powinny rozprowadzić się równomiernie po całym kawałku mięsa, dlatego daj mu jeszcze odrobinę czasu. Połóż naczynie w ciepłym miejscu pod folią lub przykryj ręcznikiem i zostaw na 15 – 30 minut.

5. Krojenie ma znaczenie

Jeśli chodzi o krojenia mięsa, nie jest to mega skomplikowane, lecz niektórym potrafi przysporzyć trudności. Jednak mięso, aby smakowało jak najlepiej, również musi być odpowiednio pokrojone. Zanim zabierzesz się za krojenie dokładnie zbadaj linie (włókna) biegnące na powierzchni mięsa. Krojenie mięsa właśnie po włóknach sprawi, że będzie ono miękkie i jeszcze bardziej soczyste.

Jeżeli będziesz postępował zgodnie z tą krótką instrukcją obróbki mięsa, gwarantuje Ci, że z pewnością będziesz często tu wracał. Życzymy smacznego!

Czytaj dalej

error: Treść zabezpieczona !!