Chciałabym podzielić się z Wami cudownym przepisem, który mam od mojej cioci Zosi. Ciocia dostała przepis od swojej przyjaciółki z Niemiec. Potrawa jest łatwa w przygotowaniu i nie wymaga wymyślnych składników. Zaręczam, że nie będziecie żałowali!!!
Obierz ziemniaki. Potem pokrój je w plastry. Wysmaruj blaszkę lub formę ceramiczną. Użyj do tego 1 łyżeczki oleju. Na dno formy wyłóż ziemniaki. Posól je. Mięso mielone dopraw sola i pieprzem i rozłóż na ziemniakach. Cebule pokrój w kółka i połóż na mięsie. dopraw je sola i pieprzem.
Rozłóż kolejną warstwę ziemniaków. Zmieszaj sok pomidorowy (lub przecier) ze śmietaną i wylej na ziemniaki. Całość lekko posól, skrop olejem i przykryj folią aluminiową. Włóż formę do piekarnika. Piecz w temperaturze 200ºC przez około 40 minut, najlepiej w programie góra-dół. Po 30 minutach zdejmij folię aluminiową.