Kiedy zamierzamy kupić do domu ekspres do kawy, stoimy przed nie lada wyborem. Na rynku mamy bowiem do czynienia z wieloma opcjami. Już sama mnogość marek może przyprawić o zawrót głowy, a jeszcze trzeba wybrać typ ekspresu. Przelewowe? Na kapsułki? Automatyczne? A może postawić na ekspresy kolbowe? Dziś pod lupę weźmiemy te ostatnie i zastanowimy się, jakie mają zalety.
Pyszna kawa zawsze pod ręką
Czasy, kiedy kawę sypało się bezpośrednio do szklanki i zalewało wrzątkiem, są na szczęście reliktem czasów słusznie minionych. Tak zwana PRL-owska „plujka” przez wielu jest dziś wspominana z sentymentem, ale po co mielibyśmy narażać się na taką niewygodę z sporządzeniu i piciu czarnego naparu, skoro w kilkadziesiąt sekund możemy mieć wymarzoną espresso najwyższej jakości?
Właśnie dlatego coraz więcej osób kupuje ekspresy do swoich czterech ścian. Ich ceny, zwłaszcza jeśli pijemy kawę ze średnią częstotliwością i interesują nas mniejsze modele, nie są już dziś wcale wygórowane. Również ekspresy kolbowe znajdziemy w bardzo atrakcyjnych cenach. A dlaczego warto postawić akurat na nie?
Ekspresy kolbowe – zalety w gastronomii
Panuje powszechne przekonanie, że jeśli już kupować ekspres, to automatyczny. Owszem, to najwygodniejsza opcja, zwłaszcza dla zabieganych, którzy czas na zrobienie kawy chcą zredukować do minimum. Jednak „automaty” są zdecydowanie najdroższą opcją, która opłaca się szczególnie wtedy, gdy mamy w domu wielu zapalonych kawoszy. Jeśli zaś zależy nam na nieco niższej cenie, a nadal chcemy pić wysokiej jakości napar, możemy zdecydować się na model kolbowy. Dlaczego? Bo ma kilka podstawowych zalet.
Przede wszystkim, ekspresy kolbowe są równie wszechstronne, jak te automatyczne. Przyrządzimy za ich pomocą zarówno espresso, jak i latte czy americano. Co ważne, będziemy mieli możliwość bardzo precyzyjnego dopasowania ich właściwości do własnego gustu – zwłaszcza intensywności czy objętości. Swoje zastosowanie ekspresy kolbowe znajdują również w całej gastronomii. Pięknie się prezentują w każdym eleganckim i stylowym lokalu oraz są bardzo praktyczne w przygotowywaniu kawy i podobnych napojów.
Wiele osób ceni sobie ekspresy kolbowe jeszcze za jedną rzecz – dzięki nim jesteś czynnym uczestnikiem procesu parzenia kawy. A przecież wielu twierdzi, ze tu o sam „rytuał” chodzi. W końcu każdy chce poczuć się w zaciszu czterech ścian jak domowy barista, a tego nie da nawet najlepszy automat. Warto wspomnieć, że we wszystkich dobrych kawiarniach czarny napar przyrządza się właśnie za pomocą „kolbówek” – owszem, dużo większych, profesjonalnych, ale jednak. W końcu barista musi mieć stałą piecze nad ilością wsypanej kawy, wlanej wody czy wybranego ciśnienia parzenia.
Na koniec, nie bez znaczenia jest fakt, że ekspresy kolbowe po prostu ładnie się prezentują. Mogą być zatem prawdziwą ozdobą i dopełnieniem wystroju kuchni.
Na co zwrócić uwagę wybierając ekspres kolbowy?
Istnieje kilka parametrów, które należy skrupulatnie prześledzić, zanim zdecydujemy się na ostateczny zakup. Przede wszystkim, sprawdźmy, jakie ciśnienie może wygenerować dany model – w końcu stosunkowo duże ciśnienie jest jedną z głównych przewag „kolbówek” w porównaniu chociażby z przelewówkami. Powiązana z tym zagadnieniem jest także moc samego urządzenia – im wyższa, tym szybciej i płynniej będzie ono działało. Sprawdźmy też, czy upatrzony ekspres ma możliwość regulacji temperatury wody, a także inne dodatkowe funkcje, takie jak preinfuzja, która pozwala wydobyć z kawy wszystko to, co najlepsze.