Nie kupuję już herbatników ze sklepu: Fantastyczne ciasto bez jajek – ciasteczka wyglądają jak z cukierni.

Doskonałe kruche ciasto do kawy.

Piekę z niego ciasteczka przez cały rok, ale szczególnie na święta. Możesz podawać po prostu polane polewą czekoladową, albo posypane cukrem pudrem lub marmoladą.

Składniki:

  • 230 g masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 240 zwykła mąka
  • 60 g skrobi kukurydzianej (można zastąpić budyniem w proszku)
  • 1 cukier waniliowy

Opcjonalnie:

  • Czekoladowy lukier
  • Dekorowanie ciast
  • Wiórki kokosowe
  • Marmolada
  • Dżem

Przygotowanie:

Miękkie masło dokładnie wymieszać z cukrem. Dodaj cukier waniliowy.

I biczujemy. Stopniowo dodawać przesianą mąkę i skrobię. Wypełnij dekoracyjną torebkę ciastem.

Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odległości 2 cm. Wstawić do lodówki na 1 godzinę.

Następnie piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C. Czas pieczenia wynosi 20-25 minut.

Gotowe ciasteczka maczamy w polewie czekoladowej. Alternatywnie możemy również posypać wiórkami kokosowymi.

Życzymy smacznego! 🙂

error: Treść zabezpieczona !!