Odkryj maślane faworki pieczone: Przepis na sukces lepszy niż smażenie.

Faworki, zazwyczaj poznajemy je w wersji smażonej, co nie wszystkim odpowiada. Jest jednak alternatywa – pieczenie. Wymaga to niewielkiej modyfikacji tradycyjnego przepisu, kluczem jest użycie masła.

Dla miłośników zdrowszej żywności, „odchudzone” faworki to doskonały wybór. Mogą one jednak nieco rozczarować purystów preferujących smażone wersje. Niemniej, dla dbających o figurę, stanowią one doskonałą karnawałową przysmakę, umożliwiając niewielki „grzech”.

Przepis na około 50 sztuk faworków wymaga:

  • mąka pszenna, najlepiej tortowa – 240 g
  • miękkie masło – 1 czubata łyżka
  • kwaśna śmietana 18% – 3 łyżki
  • spirytus – 1 łyżka
  • żółtka – 3 sztuki
  • sól – szczypta
  • cukier waniliowy – 1 łyżeczka
  • ekstrakt waniliowy – 1/2 łyżeczki
  • cukier puder i cukier waniliowy – do dekoracji

W procesie przygotowania, najpierw mieszamy żółtka z śmietaną, cukrem waniliowym i solą. Następnie dodajemy przesianą mąkę, spirytus, ekstrakt waniliowy i miękkie masło. Kluczowe jest dokładne wyrobienie ciasta, które musimy intensywnie zagnieść, a następnie „wybić” wałkiem do pojawienia się pęcherzyków powietrza.

Dobre efekty daje również przełożenie ciasta przez maszynkę do mielenia mięsa kilkakrotnie. Potem ciasto owijamy w folię i chłodzimy w lodówce przez godzinę.

Po schłodzeniu, ciasto rozwałkowujemy cienko na stolnicy, kroimy w paski o wymiarach 3 cm na 10 cm. W każdym pasku robimy nacięcie i przewlekamy przez nie jeden z końców, formując węzeł i charakterystyczny kształt faworka. Układamy na blasze pokrytej papierem do pieczenia, pieczemy w 180 °C przez 10 – 12 minut.

Podczas pieczenia przygotowujemy posypkę z cukru pudru i waniliowego. Posypujemy nią jeszcze gorące faworki. Smacznego! Nie zapomnij podzielić się przepisem z przyjaciółmi!

error: Treść zabezpieczona !!