Dobrze dobrany sos potrafi nie tylko doskonale uzupełnić danie, ale wręcz nadać mu zupełnie nowego charakteru. Sałatki, przekąski czy fast foody i sosy to połączenie idealne. Niektóre kompozycje na stałe wpisały się w naszą codzienną kuchnię, po inne sięgamy tylko okazjonalnie. Jedno jest pewne gotowe sosy zawojowały cały świat! Jakie smaki warto poznać i które kompozycje wybrać? Podpowiadamy, które sosy cieszą się największą popularnością i dlaczego. Niektóre informacje mogą Cię zaskoczyć!
Gotowe sosy – pełnia smaku dla każdego
Grono zwolenników gotowych sosów systematycznie rośnie – przede wszystkim dlatego, że nowoczesne sosy to pyszne kompozycje powstające ze starannie wyselekcjonowanych składników i przypraw. Po takie rozwiązania sięgają nawet najlepsi szefowie kuchni! I słusznie, ponieważ wybierając propozycje renomowanych marek zyskujemy pewność, że gotowy sos będzie aromatyczny i pełen wyjątkowego smaku – po prostu przepyszny! W ten sposób oszczędzasz także czas. Co prawda każdy z nas może samodzielnie przygotować majonez, sos musztardowo-miodowy czy BBQ, ale czy na pewno chcesz podejmować kolejną próbę w celu znalezienia idealnych proporcji? Skorzystaj z doświadczenia profesjonalistów i sięgnij po wyśmienite gotowe sosy, które pasują zarówno do wykwintnych przekąsek, jak i znanych oraz lubianych fast foodów oraz innych potraw. To rozwiązanie docenią także z pewnością początkujący miłośnicy gotowania. Jakie sosy zasługują na szczególną uwagę? Przedstawiamy propozycje z całego świata.
Musztarda Dijon – najsłynniejsza musztarda świata
Musztarda Dijon nazywana jest „królową musztard”, a historia jej produkcji sięga XIII wieku. To właśnie wtedy we francuskim miasteczku Dijon opracowano specjalną recepturę, którą do dziś wykorzystuje się do produkcji tego rodzaju musztardy. Sekret przepisu leży w zastąpieniu octu dodawanego do gorczycy moszczem winnym. Obecnie musztarda Dijon nie jest produkowana wyłącznie w tym obszarze geograficznym, a sama nazwa odnosi się do procesu produkcji i wykorzystywanych składników. Kremowa, aksamitna musztarda Dijon powstaje z drobno krojonych ziaren gorczycy i charakteryzuje się wyrazistością oraz ostrością. Doskonale pasuje do wszelkiego rodzaju mięs, sałatek, przekąsek oraz dressingów. Nie może zabraknąć jej w Twojej lodówce!
Sos musztardowo-miodowy – wyraziste połączenie słodyczy i ostrości
Sos musztardowo-miodowy to jeden z najpopularniejszych dressingów do sałatek o bardzo charakterystycznym smaku. Słodka miodowa nuta równoważy w nim ostrość i musztardową goryczkę. Sos musztardowo-miodowy powstaje z podstawowych składników: miodu, oliwy, soku z cytryny i oczywiście musztardy. Skoro tak, po co sięgać po gotowe sosy, skoro można przyrządzić taki dressing samodzielnie? Sekret tkwi nie tyle w składnikach, co w odpowiednich proporcjach: idealny sos musztardowo-miodowy nie powinien być ani zbyt słodki, ani za ostry. Niezwykle ważna jest także konsystencja, ponieważ takie domowe dressingi mają tendencję do rozwarstwiania. Możesz eksperymentować i po raz kolejny szukać przepisu lub… wykorzystać doświadczenie profesjonalistów i sięgnąć po gotowy sos. To także wygoda, szczególnie jeśli chcesz zaserwować sos musztardowo-miodowy na przykład podczas wyjazdu czy w czasie grilla na działce.
Sos tysiąca wysp – uniwersalny sos, który pokochał cały świat
Czy istnieje jeden sos, który doskonale sprawdzi się w zasadzie do wszystkich dań i przekąsek? Naszym zdaniem jest to sos tysiąca wysp, czyli kremowy dressing na bazie majonezu. Swoją nazwę sos tysiąca wysp zawdzięcza regionowi Tysiąca Wysp, położonemu pomiędzy Stanami Zjednoczonymi a Kanadą na rzece Świętego Wawrzyńca. To właśnie tam Sophia LaLonde, żona lokalnego przewodnika wędkarskiego, stworzyła specjalny sos do ryby serwowanej na obiad dla gości. Sos tysiąca wysp zachwycił między innymi właściciela hotelu, który wprowadził go do swojego menu. Przypadł do gustu tak wielu osobom, że wkrótce rozpoczęto produkcję nie tylko na potrzeby kuchni, ale również gości zabierających ulubiony sos do domu. Sos tysiąca wysp podbił w ten sposób cały świat – i nic dziwnego, ponieważ jego charakterystyczny smak doskonale pasuje do wszelkich przekąsek, sałatek czy pieczonego mięsa. Jeśli nie wiesz, jaki sos zaserwować w roli dodatku, by przypadł do gustu wszystkim gościom, sos tysiąca wysp to sprawdzona i jednocześnie przepyszna propozycja!
Sos paprykowy Sriracha – najlepszy wybór do dań kuchni azjatyckiej
Nieważne, czy na co dzień wolisz dania kuchni polskiej, czy też przepadasz za kuchnią Dalekiego Wschodu: sos paprykowy Sriracha to pozycja obowiązkowa dla wszystkich miłośników wyrazistego smaku! To ostra kompozycja powstająca na bazie Srirachy, czyli tajskiego sosu z ostrych papryczek chili. Oprócz niego sos paprykowy Sriracha składa się z czosnku, koncentratu pomidorowego i octu, a całość tworzy kremowy dressing z wyczuwalnymi kawałkami chrupiącej papryki. Sos paprykowy Sriracha swoją nazwę wziął od miejscowości Si Racha w południowo-wschodniej Tajlandii. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do burgerów, grillowanego mięsa, smażonego makaronu czy rozmaitych dań kuchni azjatyckiej. Dzięki niemu nawet najprostsze potrawy nabiorą ciekawego wykończenia!
Gotowe sosy to rozwiązanie, z którego korzystają miłośnicy dobrej kuchni na całym świecie. Dołącz do nich i wypróbuj znane i lubiane sosy, które idealnie uzupełnią Twoje dania i przekąski.