Składniki:
Jak przygotować:
W rondelku zagotuj wodę. Gdy woda się zagotuje, zmiażdż lub posiekaj czosnek. Po zagotowaniu wody dodaj liście laurowe. Gotuj przez trzy minuty. Dodać czosnek i przykryć. Herbata parzyć przez co najmniej kilka minut. Gdy herbata ostygnie, przecedzić ją.
Aby osłodzić herbatę, można dodać miodu. Zaleca się picie dwóch filiżanek herbaty dziennie. Zalecane są dwie filiżanki herbaty: jedna na czczo przed śniadaniem i jedna przed snem. Taką kurację należy stosować przez co najmniej dwa tygodnie. Aby przedłużyć leczenie, po 14 dniach można odpoczywać przez siedem dni.
Liść laurowy może powodować mdłości, bóle głowy, skurcze i biegunkę. Należy unikać stosowania liścia laurowego w czasie ciąży i podczas przyjmowania niektórych leków. W razie wątpliwości należy skonsultować się z lekarzem. Pacjenci przyjmujący leki rozrzedzające krew lub przeciwzakrzepowe powinni zachować ostrożność.