Ten składnik będzie miał duże znaczenie przy wyrabianiu ciasta. Instrukcja.

Gdy połączysz wszystkie składniki podane w przepisie, uzyskasz bardzo miękkie i puszyste ciasto. 1,5 kg ciasta powstaje z podanej ilości produktów.

Najlepiej jest zużyć całość na raz. Jeśli jednak potrzebujesz zrobić mniejszą porcję, możesz resztę zamrozić. Zawsze lepiej jest zrobić nowe ciasto. Jeśli uważasz, że składników jest za dużo, podziel przepis na pół.

Składniki:

Drożdże:

  • 30 g świeżych drożdży (jeśli suszone, to 10 g)
  • Ciepła woda – 0,5 szklanki
  • Kilka łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru

Ciasto:

  • 1 kg przesianej mąki pszennej
  • 2 jajka
  • Masło 200g
  • 2 łyżki wódki
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

W ciepłej, ale nie wrzącej wodzie rozpuść drożdże. Następnie dodaj kilka łyżek mąki. Zwróć uwagę na konsystencję masy – nie powinna być zbyt gęsta.

Pozwól, by drożdże wyrosły w mieszance. W osobnej misce wymieszaj cukier i jajka. Wymieszaj jajka z cukrem. Następnie dodaj do mieszanki wódkę, masło olejowe, śmietanę i sól, zgodnie z przepisem.

Wymieszaj wszystko razem za pomocą trzepaczki. Dodawaj mąkę pojedynczo do miski. Gdy ciasto będzie już wystarczająco gęste, możesz zacząć wyrabiać je rękami. W tym momencie należy dodać tylko połowę ilości mąki.

Przykryj ciasto ręcznikiem i pozostaw na godzinę do wyrośnięcia. Wmieszaj pozostałą mąkę. Ponownie przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na kolejną godzinę.

Po upływie tego czasu ciasto będzie wyglądało prawie jak chmurka. Teraz jest gotowe do użycia do wypieków, w tym bułek, ciast i innych słodkich przysmaków. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!