Najlepiej jest zużyć całość na raz. Jeśli jednak potrzebujesz zrobić mniejszą porcję, możesz resztę zamrozić. Zawsze lepiej jest zrobić nowe ciasto. Jeśli uważasz, że składników jest za dużo, podziel przepis na pół.
Drożdże:
Ciasto:
W ciepłej, ale nie wrzącej wodzie rozpuść drożdże. Następnie dodaj kilka łyżek mąki. Zwróć uwagę na konsystencję masy – nie powinna być zbyt gęsta.
Pozwól, by drożdże wyrosły w mieszance. W osobnej misce wymieszaj cukier i jajka. Wymieszaj jajka z cukrem. Następnie dodaj do mieszanki wódkę, masło olejowe, śmietanę i sól, zgodnie z przepisem.
Wymieszaj wszystko razem za pomocą trzepaczki. Dodawaj mąkę pojedynczo do miski. Gdy ciasto będzie już wystarczająco gęste, możesz zacząć wyrabiać je rękami. W tym momencie należy dodać tylko połowę ilości mąki.
Przykryj ciasto ręcznikiem i pozostaw na godzinę do wyrośnięcia. Wmieszaj pozostałą mąkę. Ponownie przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na kolejną godzinę.