Ciasto twarogowe to idealny deser do filiżanki gorącej czarnej herbaty lub mocnej kawy. Jest to idealny deser, który można dodać do świątecznego stołu ze słodyczami.
Za pomocą miksera ubij masło z cukrem pudrem. Następnie dodaj 2 jajka i sól. Na koniec wsyp proszek do pieczenia. Dalej dodawaj mąkę, aż do uzyskania gładkiej masy.
Umieść ciasto na kawałku folii i pozostaw na 40 minut.
Podzielić ciasto na dwie równe porcje.
Pozostałe ciasto rozwałkować na posypanej mąką powierzchni.
Następnie przygotuj nadzienie. Pierwszym krokiem jest starcie jabłek na tarce o grubych oczkach. Następnie dodać wanilię i cynamon. Połączyć twaróg, jajko, śmietanę i cukier.
Wyłóż ciasto na blachę do pieczenia. Ciasto można oprószyć mąką lub skrobią ziemniaczaną.
Można też zrobić wzór szachownicy. Na wierzchu rozsmarować około łyżki stołowej masy twarogowej i jedną łyżkę nadzienia jabłkowego. Nadzienie powinno być rozsmarowane po przeciwnej stronie ciasta. Jeśli ciasto przykleja się do boków, można przyciąć brzegi.