Kokosowe jeżyki z miodowego biszkoptu: Nie znam nikogo, kto mógłby się im oprzeć.
Kokosowe jeże robię z prostego, ale fantastycznie smacznego ciasta miodowego. Po prostu wymieszaj, połóż na blasze do pieczenia, a następnie polej czekoladą i wiórkami kokosowymi.
Przekonaj się, że miodowe ciasto jest fantastycznie miękkie, pyszne i sprężyste.
Składniki:
Na ciasto:
- 300 g mąki półgrubej
- 200 g cukru pudru
- 50 g masła lub tłuszczu roślinnego
- 3 łyżki miodu
- 200 ml mleka
- 1 proszek do pieczenia
- 1 jajko
Dodatkowo:
- 250 g masła (lub tłuszczu do panierowania lub tłuszczu kokosowego)
- 200-250 g cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- 150-200 ml mleka
- 100 ml rumu (lub trochę więcej)
- 400 g wiórków kokosowych
Przygotowanie:
Przygotuj rondelek z grubszym dnem.
Stawiamy na małym ogniu i dodajemy do niego miód, tłuszcz i mleko. Mieszaj, aż miód i tłuszcz całkowicie się rozpuszczą. Nie przegrzewamy!
Po rozpuszczeniu pozwól mieszaninie trochę ostygnąć. Przesiej mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder do letniej mieszanki miodu. Dodać lekko ubite jajko i wymieszać łyżką. Mieszamy dokładnie, ale delikatnie, aby zachować powietrze w mieszance, a co za tym idzie również puszystość.
Wlać do głębszej blachy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 15-20 minut, aż się zarumienią. Czas pieczenia zależy od wielkości blachy do pieczenia. Krócej pieczemy niskie ciasto, jeśli użyliśmy mniejszej blachy i ciasto jest wyższe, pieczemy je trochę dłużej.
Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia, a następnie kroimy na kawałki tej samej wielkości, np. prostokąty. Mleko i tłuszcz umieścić w rondelku. Podgrzewamy je powoli, aż masło całkowicie się rozpuści.
Następnie do masy dodać cukier i kakao i mieszać do uzyskania gęstszej cieczy (nieco lepkiej jak rzadki syrop). Na koniec wymieszaj z rumem do smaku. Kawałki ciasta maczamy najpierw w polewie kakaowo-rumowej, odparowujemy z nadmiaru płynu, a następnie obtaczamy w wiórkach kokosowych.