Jest niezwykle proste w przygotowaniu, a duża ilość masła powoduje, że po zastygnięciu deser dobrze się kroi. Będzie on smacznym deserem i idealną przekąską dla Twojej rodziny. Koniecznie zapoznaj się z naszym przepisem i przygotuj to ciasto już dziś!
Biszkopt
Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę. Następnie, miksując na wolnych obrotach dodać żółtka, cukier, przesiane mąki, olej oraz kakao. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany i intensywny czekoladowy kolor. Jeśli jest za jasne, dodać jeszcze jedną łyżkę kakao.
Ciasto przelać na blachę wyłożoną pergaminem o wymiarach 23×23 cm. Piec w temperaturze 170’C przez ok.20 minut. Po tym czasie sprawdzić patyczkiem. Jeśli patyczek jest suchy, ciasto jest odpowiednio upieczone.
Masa kremowa:
Do mleka dodać cukier i podgrzewać na średnim ogniu. Nie doprowadzać do zagotowania. W osobnym naczyniu utrzeć masło z mlekiem w proszku i połączyć ze schłodzonym mlekiem z cukrem.
Polewa czekoladowa:
Czekoladę stopić z masłem w rondelku. Dokładnie połączyć składniki. Wystudzony biszkopt przeciąć w poprzek na pół. Jedną warstwę wyłożyć masą kremową i przykryć drugą częścią biszkoptu. Na koniec polać polewą czekoladową.