Ciasto mleczna kanapka – słodki i delikatny deser, który każdy pokocha. Robię prawie co każdy weekend

Ciasto mleczna kanapka to słodki i delikatny deser, który w smaku przypomina mleko skondensowane.

Jest niezwykle proste w przygotowaniu, a duża ilość masła powoduje, że po zastygnięciu deser dobrze się kroi. Będzie on smacznym deserem i idealną przekąską dla Twojej rodziny. Koniecznie zapoznaj się z naszym przepisem i przygotuj to ciasto już dziś!

Składniki na biszkopt:

  • pół szklanki mąki pszennej,
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 6 jaj,
  • ćwierć szklanki cukru,
  • 4 łyżki kakao prawdziwego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki oleju.

Składniki na masę kremową:

  • 2 szklanki mleka w proszku,
  • pół szklanki mleka 3,2%,
  • pół szklanki cukru,
  • 300 gramów masła extra,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego.

Składniki na polewę czekoladową:

  • 100 gramów czekolady deserowej,
  • 40 gramów masła extra.

Przygotowanie:

Biszkopt

Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę. Następnie, miksując na wolnych obrotach dodać żółtka, cukier, przesiane mąki, olej oraz kakao. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany i intensywny czekoladowy kolor. Jeśli jest za jasne, dodać jeszcze jedną łyżkę kakao.

Ciasto przelać na blachę wyłożoną pergaminem o wymiarach 23×23 cm. Piec w temperaturze 170’C przez ok.20 minut. Po tym czasie sprawdzić patyczkiem. Jeśli patyczek jest suchy, ciasto jest odpowiednio upieczone.

Masa kremowa:

Do mleka dodać cukier i podgrzewać na średnim ogniu. Nie doprowadzać do zagotowania. W osobnym naczyniu utrzeć masło z mlekiem w proszku i połączyć ze schłodzonym mlekiem z cukrem.

Polewa czekoladowa:

Czekoladę stopić z masłem w rondelku. Dokładnie połączyć składniki. Wystudzony biszkopt przeciąć w poprzek na pół. Jedną warstwę wyłożyć masą kremową i przykryć drugą częścią biszkoptu. Na koniec polać polewą czekoladową.

Nie zapomnij podzielić się przepisem z przyjaciółmi. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!