Polecamy przygotowanie ich z mielonej wołowiny, dobrze utrzymuje swój kształt i nadaje bulionowi przyjemny smak. Ale możesz również użyć wieprzowiny lub kurczaka.
Jeśli nie masz cebuli w proszku, można ją zastąpić drobno posiekaną świeżą cebulą. Bułka tarta (lub kasza manna) sprawiają, że klopsiki są bardzo delikatne.
Takie kulki mięsne można przygotować, zamrozić i w dowolnej chwili użyć. Pozwoli to znacznie zaoszczędzić czas w przyszłości podczas gotowania.
Wymieszaj mięso mielone z bułką tartą. Dodaj lekko ubite jajko, dokładnie wymieszaj.
Posól i popieprz mielone mięso, dodaj cebulę w proszku i suszone zioła. Mieszaj mieszaninę do uzyskania gładkiej masy, a następnie uformuj klopsiki. Rób to lekko zwilżonymi rękami w wodzie.
Gotowe klopsiki możesz natychmiast dodać do zupy lub je zamrozić.