Klopsiki z ziemniakami – proste, a jakie pyszne. Mój hit na każdym przyjęciu. Obiad jak marzenie

Klopsiki w różnych wariacjach ma w swoim repertuarze niemal każda kuchnia świata. Włosi dodają je do sosu pomidorowego i podają z makaronem.

Niemcy wolą je pływające w kremowej zupie warzywnej. W Polsce jemy je również z wielu odmianach, a każdy ma na pewno swoje ulubione. Dzisiejszy przepis pozwoli na podanie klopsików w zupełnie nowej odsłonie. Klopsiki pieczone z kulkami ziemniaczanymi to danie, które zachwyci gości i domowników.

Ze względu na dodatek czosnku i aromatycznych ziół, klopsiki będą idealne na jesienne i zimowe obiady lub ciepłe kolacje. Musisz spróbować, ich przygotowanie naprawdę nie jest skomplikowane!

Składniki na klopsiki:

  • ½ kg mięsa mielonego (może być chuda wieprzowina, ale drobiowe czy mieszane też się sprawdzi)
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 4 łyżki bułki tartej
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

W misce mieszamy mięso z bułką i jajkiem. Dodajemy drobno posiekaną lub startą na tarce o dużych oczkach cebule, sól oraz pieprz. Wyrabiamy masę, a następnie formujemy z niej niewielkie klopsiki (mniej więcej dwa razy większe niż orzechy włoskie).

Uformowane klopsiki wykładamy na naczynie żaroodporne wysmarowane delikatnie olejem. Pomiędzy klopsikami zostawiamy odstępy.

Składniki na kulki ziemniaczane:

  • ½ kg ugotowanych, przeciśniętych przez praskę ziemniaków
  • 1 łyżka masła
  • 1 jajko
  • 100 g twardego sera pokrojonego w nieduża kostkę
  • sól i pieprz do smaku

Dodatkowo

  • 8-10 ząbków czosnku
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • olej do smarowania

Przygotowanie:

W misce mieszamy ziemniaki z masłem i jajkiem. Jeśli masa jest zbyt rzadka, można dodać łyżkę bułki tartej. Solimy i pierzymy do smaku.

Formujemy kulki wielkości wcześniej przygotowanych klopsików, do każdej wkładając kostkę sera. Gotowe kulki umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, pomiędzy klopsikami. Wszystkie kulki smarujemy delikatnie z wierzchu olejem, rozkładamy pomiędzy kulkami ząbki czosnku i gałązki tymianku. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut.

Podajemy z ulubioną surówką – pasować będzie zarówno sałatka ze świeżych warzyw, jak i serwowane na ciepło buraczki. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!