Klopsiki z ziemniakami – proste, a jakie pyszne. Mój hit na każdym przyjęciu. Obiad jak marzenie
Klopsiki w różnych wariacjach ma w swoim repertuarze niemal każda kuchnia świata. Włosi dodają je do sosu pomidorowego i podają z makaronem.
Niemcy wolą je pływające w kremowej zupie warzywnej. W Polsce jemy je również z wielu odmianach, a każdy ma na pewno swoje ulubione. Dzisiejszy przepis pozwoli na podanie klopsików w zupełnie nowej odsłonie. Klopsiki pieczone z kulkami ziemniaczanymi to danie, które zachwyci gości i domowników.
Ze względu na dodatek czosnku i aromatycznych ziół, klopsiki będą idealne na jesienne i zimowe obiady lub ciepłe kolacje. Musisz spróbować, ich przygotowanie naprawdę nie jest skomplikowane!
Składniki na klopsiki:
- ½ kg mięsa mielonego (może być chuda wieprzowina, ale drobiowe czy mieszane też się sprawdzi)
- 1 cebula
- 1 jajko
- 4 łyżki bułki tartej
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
W misce mieszamy mięso z bułką i jajkiem. Dodajemy drobno posiekaną lub startą na tarce o dużych oczkach cebule, sól oraz pieprz. Wyrabiamy masę, a następnie formujemy z niej niewielkie klopsiki (mniej więcej dwa razy większe niż orzechy włoskie).
Uformowane klopsiki wykładamy na naczynie żaroodporne wysmarowane delikatnie olejem. Pomiędzy klopsikami zostawiamy odstępy.
Składniki na kulki ziemniaczane:
- ½ kg ugotowanych, przeciśniętych przez praskę ziemniaków
- 1 łyżka masła
- 1 jajko
- 100 g twardego sera pokrojonego w nieduża kostkę
- sól i pieprz do smaku
Dodatkowo
- 8-10 ząbków czosnku
- kilka gałązek świeżego tymianku
- olej do smarowania
Przygotowanie:
W misce mieszamy ziemniaki z masłem i jajkiem. Jeśli masa jest zbyt rzadka, można dodać łyżkę bułki tartej. Solimy i pierzymy do smaku.
Formujemy kulki wielkości wcześniej przygotowanych klopsików, do każdej wkładając kostkę sera. Gotowe kulki umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, pomiędzy klopsikami. Wszystkie kulki smarujemy delikatnie z wierzchu olejem, rozkładamy pomiędzy kulkami ząbki czosnku i gałązki tymianku. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut.