Wiśniowy kremowy „Tort marzeń” bez pieczenia. Smakuje bosko, rodzina wyrywa sobie przepis z rąk

Wyborne ciasto warstwowe zachęcające zarówno prostotą wykonania, jak i eleganckim wyglądem na stole.

Ciasto nie wymaga pieczenia. Jego dużym atutem jest aksamitna śmietana oraz ujmujący smak wiśni. Wiśniowy Tort Marzeń sprawi radość zarówno koneserom domowych ciast, jak i smakoszom słodkich owocowych kompozycji.

Składniki:

  • 700 ml soku wiśniowego
  • 350 g semoliny lub mąki ziemniaczanej
  • 2 szklanki wiśni w zalewie
  • 1 opakowanie biszkoptów
  • 2 opakowania budyniu
  • 850 ml mleka
  • 500 ml śmietany 30%
  • pół szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy

Wykonanie:

Na początku podgrzewamy sok z wiśni w niewielkim garnku, następnie dodajemy do niego semolinę oraz wiśnie z zalewy. Całość gotujemy około 4 minut. Zawartość garnka wylewamy na blachę. Po ostudzeniu układamy warstwę biszkoptów.

Przygotowujemy budynie z użyciem mleka. Ciepłym budyniem zalewamy biszkopty i czekamy do wystygnięcia. Śmietanę 30% ubijamy na sztywno z cukrem, a następni układamy na wierzchu ciasta.

Zamiast wiśni do przygotowania tortu możemy wykorzystać gruszki lub inne owoce w zalewie. W ten sposób skomponujemy różne wersje owocowego Tortu Marzeń.

error: Treść zabezpieczona !!