Ciasto z patelni dla zabieganych. Prawdziwe odkrycie kulinarne. Smacznie i szybko

Przesiewamy mąkę, dodajemy do niej proszek do pieczenia i mieszamy. Następnie dodajemy jajka, cukier i cukier waniliowy. Mieszamy składniki, później ubijamy je przy użyciu miksera przez 3-4 minuty na niskich obrotach.

Olej mieszamy z mlekiem, wlewamy do ubijanej wcześniej masy i jeszcze raz ubijamy. Patelnię do naleśników smarujemy olejem roślinnym, mocno ją rozgrzewamy, zmniejszamy płomień. Przy użyciu chochelki nakładamy ciasto na patelnię i smażymy naleśniki na złoty kolor z każdej strony.

Gotowe naleśniki przykrywamy ściereczką, by nie wyschły i pozostawiamy je do ostygnięcia. Orzechy prażymy na suchej patelni, następnie rozdrabniamy je przy użyciu noża lub blendera.

Śliwki kroimy w jak najdrobniejsze kawałeczki. Nadszedł czas na przygotowanie kremu. W misce umieszczamy skondensowane mleko, dodajemy do niego kilka łyżek śmietany i dokładnie łączymy składniki masy, następnie dodajemy resztę śmietany i ponownie mieszamy.

Na talerzu układamy przestygniętego naleśnika i smarujemy go śmietankową masą, a następnie posypujemy kawałeczkami śliwek i orzechów. Czynność powtarzamy do momentu, kiedy skończą się naleśniki.

Ciasto umieszczamy w lodówce na ok. 3 – 4 godziny. Wyjmujemy ciasto z lodówki, wierzch oraz boki smarujemy pozostałym kremem. Wierzch posypujemy startą czekoladą, a boki orzechami. Smacznego!

Czytaj dalej

error: Treść zabezpieczona !!