Majonez sprzedawany w sklepach jest drogi i zawiera sztuczne barwniki, konserwanty i inne substancje chemiczne. Możesz przestawić się na zdrowszy majonez, który nie zawiera konserwantów, jajek ani octu. Nadal będzie smakował wyśmienicie. Jest też bardzo łatwy w przygotowaniu. Można go używać do przyrządzania różnych kanapek, dań smażonych i sałatek.
Przygotować majonez, mieszając w misce olej i mleko. Zmiksować składniki w blenderze. Blender należy umieścić na kilka sekund na dnie pojemnika. Następnie dodać sok z cytryny i sól. Połącz wszystkie składniki, aż uzyskasz gęsty sos.
Do mieszanki można dodać posiekaną lub suszoną natkę pietruszki. Po przygotowaniu sosu umieść go w szklanym pojemniku, który został umyty i osuszony. Majonez można następnie wykorzystać do przygotowania ulubionych potraw. Ważne jest, aby sprawdzać daty ważności mleka. Od tego zależy okres przydatności do spożycia przygotowanego majonezu. Sos należy zużyć przed upływem daty ważności mleka.