Zrób swój własny majonez. Ekspresowy przepis na zdrowy majonez bez jajek i octu.

Jest to drugi rodzaj zdrowszego majonezu. Sos śmietanowy jest lekki i można go użyć do przygotowania sałatki, dressingu lub ryby. Jedną z zalet kwaśnej śmietany jest to, że jest ona bardziej dietetyczna niż kupny majonez. Można go spożywać w większych ilościach i nie martwić się o dodatkowe kalorie.

Potrzebne składniki:

  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju ryżowego/słonecznikowego
  • 1 filiżanka niskotłuszczowej kwaśnej śmietany
  • 1 ogórek konserwowy
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka ogórka kiszonego
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Zetrzeć ogórek i cebulę na tarce. Połączyć wszystkie składniki w blenderze. Zmiksuj wszystkie składniki, aż do uzyskania gładkiej pasty. Używaj natychmiast po zmiksowaniu. Przechowywać w lodówce

Majonez według przepisu trenera

error: Treść zabezpieczona !!