Pyszny czekoladowy mannik bez użycia jajek. Pyszności, którą kochają jeść moi bliscy

Przepis na czekoladowy mannik bez użycia jajek. Pyszności, którą kochają jeść moi bliscy.

Nie ma sposobu, żeby Mannika nie uwielbiać. Przyczyna jest prosta, on zawsze wychodzi perfekcyjny. Dzisiaj pokażę Wam to pyszne ciasto w nowej odsłonie.

Nie sposób zrezygnować z tego bogactwa smaku, jaki nam oferuje Mannik. Jeśli lubimy, możemy dołożyć do niego orzechów, a będzie tak samo cudowny.

Wszystko, czego potrzebujemy:

  • Kasza manna – 200g
  • Mąka pszenna – 200g
  • Woda – 180ml
  • Cukier – 200g
  • Kakao – 4 łyżki
  • Proszę do pieczenia – 10g
  • Cukier waniliowy – 10g
  • Olej słonecznikowy – 120ml
  • Rodzynki do smaku

Sposób przygotowania:

Kaszę mannę, cukier i cukier waniliowy zmieszaj razem w misce i dolej wodę. Ponownie wymieszaj i na 2-3 godziny odstaw. Jeżeli masz w planach poranne robienie deseru, to kaszę przyrządź już poprzedniego wieczora i wstaw do lodówki przykrytą folią.

Po tym czasie do miski wlej olej słonecznikowy, a później wsyp kakao. Po porządnym wymieszaniu, przesiej na sitku mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Dorzuć rodzinki i wymieszaj całą masę. Przygotuj formę do pieczenia – posmaruj olejem roślinnym i oprósz mąką.

Nagrzej piekarnik do 190 stopni, przelej masę do formy i piecz około 40-50 minut. Po tym czasie z pomocą drewnianego patyczka sprawdź, czy ciasto jest gotowe.

Po wyjęciu ciasta oprósz cukrem pudrem lub wylej polewę. Jeśli lubisz, możesz przekroić ciasto i posmarować w środku dżemem. Miłego zajadania!

error: Treść zabezpieczona !!