Marchewka po koreańsku – prosty i szybki przepis. Wszystkim zasmakuje i ozdobi każdy stół. Jem i nie boję się, że przytyję.

Polakom tak bardzo zasmakowała marchewka po koreańsku, że obecnie możemy z dużą łatwością znaleźć prosty i szybki przepis na tę przekąskę.

Przysmak ten może nam posłużyć jako dodatek do najróżniejszych sałatek. Sprawdza się także idealnie jako osobny smakołyk. Każdy z nas może przyrządzić tę potrawę, gdyż jej wykonanie nie jest skomplikowane.

Składniki:

  • 1 kg marchwi
  • 2 łyżki octu 9%
  • 1 łyżka cukru
  • 70 g oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka soli
  • 4-6 ząbki czosnku
  • czerwona papryka
  • pęczek kolendry (uznaniowo)
  • szczypta kolendry (uznaniowo)

Na samym początku przygotowań tego pysznego dania należy umyć i obrać marchewkę. Następnie ścieramy ją, tak by otrzymać długie paski (im dłuższe tym lepiej). Tak przygotowaną marchewkę posypujemy cukrem oraz solą.

Kolejno dodajemy do tego ocet i mieszamy całość bardzo dokładnie. Ważne jest aby wykonywać tę czynność dłońmi. Mieszanie powinno trwać co najmniej 3 minuty. Gdy mamy wszystko razem wymieszane, odstawiamy marchewkę na 15 minut. Po upływie danego czasu aby nadać potrawie ostrości, dodajemy paprykę i znów całość ostrożnie mieszamy.

error: Treść zabezpieczona !!