Do przygotowania marchwi po koreańsku potrzebna nam będzie specjalna tarka, która ściera warzywo na długie i wąski paski. Umytą i obraną marchew trzemy na tarce.
Następnie dodajemy ocet, cukier i sól. Mieszamy wszystkie składniki przez około 3 minuty. By marchew nasiąkła mieszanką, odkładamy ją na 15 minut, po czym doprawiamy czerwoną papryką. Tak przygotowaną marchew polewamy podgrzanym uprzednio olejem. Powinien być on ciepły lecz nie gorący. Wszystko mieszamy.
Kroimy czosnek i dodajemy do marchwi, a następnie odkładamy sałatkę na 10-15 minut. Przyprawiamy szczyptą nasion kolendry. Sałatka jest gotowa do spożycia, jednak lepszym wyjściem jest odłożenie jej w temperaturze pokojowej na kilka godzin, po czym wstawienie do lodówki na jakieś 4 godziny.
Dzięki temu składniki lepiej się ze sobą połączą i marchew będzie wówczas bardziej aromatyczna. Przed samym podaniem można dodać świeżą kolendrę, która dodatkowo podkręci smak marchwi.