Pyszna sałatka z marchwi – zdrowa, pełna witamin. Jem codziennie i chudnę w oczach

Marchew zawiera dużo witamin, zwłaszcza prowitaminy A. Obfituje również w sole mineralne i przeciwutleniacze.

Wegański twarożek z mleczka kokosowego i soku z cytryny to kolejna dawka cennych witamin i minerałów. Pozostałe dodatki zaostrzą smak i również naładują nas kolejnymi niezbędnymi składnikami odżywczymi. Sałatka jest lekko strawna, odżywcza i przepyszna, możesz nią zastąpić nawet obiad. Zatem do dzieła!

Składniki

  • 150 g marchwi
  • 150 g twarożku wegańskiego
  • cebula dymka ze szczypiorkiem
  • natka pietruszki
  • łyżka oliwy z oliwek
  • sól

Przygotowanie

Umyte marchewki obierz i zetrzyj na tarce o średnich lub dużych oczkach. Startą marchewkę przełóż do miski, dodaj twarożek i pozostałe składniki.

Dosól dla smaku. Możesz dodać również ostrą paprykę lub pieprz, jeżeli wolisz sałatkę bardziej pikantną. Gotowe. Smacznego!

Aha, jeżeli chcesz, podpowiem Ci, jak zrobić wegański twarożek. Podgrzej mocno mleczko kokosowe (ale nie doprowadzaj do wrzenia). Zdejmij z ognia, wlej kilka łyżek soku z cytryny i delikatnie mieszaj. Po chwili zaczną robić się białe grudki.

Odstaw na 10 minut, po czym zwarzone mleko odcedź na gazie. Pozostaw go na niej przez około pół godziny. Sturlaj z gazy do miseczki z marchewką. Na 1 litr mleczka weź około 8 łyżek soku z cytryny. Napisz w komentarzu, czy Ci smakowało 🙂

error: Treść zabezpieczona !!