Zrazy ukraińskie to danie, które zachwyci domowników i gości. Będą smakować niejadkom oraz największym miłośnikom mięsa. Przepis.

Mięso umyj, pokrój na plastry o grubości około 1 cm. Ubij z obu stron. Przypraw solą i pieprzem, przełóż do miski i odstaw na 15 minut, żeby nasiąkły. Następnie połowę cebuli pokrój w cienkie plastry. Podobnie jak mięso przełóż do jakiejś miseczki i dodaj do niej ocet, trochę kopru, sól, pieprz i cukier.

Cebulę wystarczy marynować przez 10 minut. Po zamarynowaniu wyjmij na talerz mięso i na każdy kawałek mięsa połóż porcję cebuli, a następnie zawiń w roladkę.  Podsmaż mięso do momentu uzyskania złocistego koloru. Podsmażone kawałki przełóż na talerz. Następnie na patelni przygotuj sos.

Posiekaj pozostałą cebulę na drobno, dodaj paprykę mieloną, mąkę, śmietanę i odrobinę wody. Na koniec do sosu dorzuć koperek. Do tak przygotowanego sosu dodaj roladki. Sos powinien je całkowicie zakrywać, jeśli tak się nie stanie do sosu dolej wody. Danie przykrywamy i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około 40 minut.

error: Treść zabezpieczona !!