Odkryj niesamowity deser: płatki owsiane, kakao, banany – i to wszystko bez dodatku cukru i mąki.

Ciasto owsiane, zdrowe i łatwe w przygotowaniu, ma wyśmienity smak. Degustując ten przysmak, o sylwetce nie musisz się martwić.

Składniki:

  • 30 g kakao
  • 250 ml mleka
  • 2 dojrzałe banany
  • szczypta soli
  • 120 g płatków owsianych
  • 2 jajka
  • 5 g proszku do pieczenia
  • orzechy do dekoracji (opcjonalnie)

Polewa:

  • 50 ml mleka roślinnego
  • 100 g bezcukrowej gorącej czekolady

Przepis:

W misce zalej płatki owsiane ciepłym mlekiem, dobrze wymieszaj i odstaw na około 10 minut.

Banany obierz i rozgnieć na talerzu za pomocą widelca, aby powstała papka.

W osobnej misce połącz miazgę bananową z jajkami i dodaj odrobinę soli. Wszystko dokładnie wymieszaj trzepaczką. Następnie dodaj kakao i proszek do pieczenia, dokładnie mieszając.

Do miski z owsianką wlej masę bananowo-jajeczną i dokładnie połącz. Masę przelej do formy wysmarowanej masłem. Posyp ciasto orzechami i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na czas 35-40 minut.

W oddzielnej misce łącz bezcukrową gorącą czekoladę z mlekiem roślinnym, aby uzyskać jednolity sos. Używając torebki cukierniczej, polej gotowe ciasto.

Gdy polewa zaczyna się zestawiać, deser jest gotowy do serwowania. Życzę smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!