Potrzebne będą tylko łupiny cebuli (0,5 L) i woda (2 L). Wszystkie te składniki należy połączyć w rondelku i gotować przez 10 minut. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie dodać wodę, aby rozcieńczyć mieszaninę do objętości 5 litrów.
Następnie można przelać mieszaninę do opryskiwacza i nawozić ogórki co drugi dzień. Odstraszanie szkodników będzie gwarantowane!
Inną metodą jest przygotowanie nawozu ze skórki od chleba. Zacznij od wypełnienia dużej miski bułką tartą. Następnie do wiadra wlej wodę, a potem wsyp bułkę tartą.
Roztwór należy pozostawić w ciepłym miejscu na co najmniej tydzień, aby chleb mógł rozpocząć fermentację. Powstały roztwór można rozcieńczyć wodą w proporcji 1:3, aby uzyskać nawóz, który można stosować do podlewania świeżych ogórków.
Nawóz można stosować od początku kwitnienia do momentu pojawienia się dużych kwiatów.
Innym rozwiązaniem jest przygotowanie nawozu z węgla. Do mieszanki należy dodać 10 litrów wody. Odstawić na jeden dzień. Po 24 godzinach można pobrać roztwór i podlać nim jeden krzew, używając jednej filiżanki.