Z tym przepisem wychodzi zawsze idealnie – Puszysty omlet, delikatny jak chmurka.

Gdy słyszymy słowa „omlet” od razu na myśl nasuwa się nam kuchnia francuska. Prostota tego dania sprawia, że jest znane przez większość ludzi.

Pierwszy przepis omletu to przede wszystkim duża ilość masła i mieszanie tylko widelcem. Z czasem powstawało coraz więcej sposobów przygotowania i dodatków do tego klasycznego dania.

A oto przepis na omlet idealny.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 150 ml mleka
  • 20 g masła
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • pół łyżeczki soli

Przygotowanie:

Przygotowanie omletu nie wymaga miksowania ani ubijania jajek. Na początku lekko mieszamy jajka, następnie dodajemy mleko oraz sól i mieszamy delikatnie. Naczynie, w którym będziemy robić omlet powinniśmy natłuścić olejem.

Potem wlewamy do naczynia pastę jajeczną i pieczemy przez 20 minut w 250 stopniach. Polecane jest na koniec polanie omletu masłem, po wyciągnięciu z piekarnika.

Omlet z serem i szynką.

error: Treść zabezpieczona !!