Na samym początku powinniśmy podgrzać mleko, a potem dodać jajka oraz sól. Następnie powoli należy dodawać mąkę, wymieszać i odstawić na kilka minut. Pamiętaj, aby wcześniej pokroić szynkę w kostkę.
Na patelni lub w innym naczyniu, w którym będziemy robić omlet musimy rozgrzać i dodać masę jajeczną. Smażymy z dwóch stron, najpierw z jednej, a gdy będzie już gotowe to przekręcamy na drugą. Na omlecie połóż szynkę i złóż naleśnik na pół.
Przygotowując omlet z ziemniakami powinniśmy na początku obrać ziemniaki, pokroić je w cienkie plasterki, a następnie osuszyć je np. ręcznikiem papierowym. Kolejnym krokiem jest obranie cebuli i pokroić je w cienkie piórka.
Naczynie, w którym będziemy robić omlet powinniśmy rozgrzać wraz z oliwą na niej i ułożenie ziemniaków i cebuli w nim. Oliwa powinna zakryć warzywa. Ziemniaki muszą być miękkie, aby były gotowe. Jajka należy wymieszać na gładką masę i wlać na patelnię, a potem smażyć z dwóch stron.