Z tym przepisem wychodzi zawsze idealnie – Puszysty omlet, delikatny jak chmurka.

Składniki: 

  • 2 jajka
  • 2-3 łyżki mleka
  • 1-2 łyżki mąki
  • 75-100 g tartego sera
  • szczypta soli
  • 15 g oleju roślinnego
  • 50-75 g szynki

Przygotowanie:

Na samym początku powinniśmy podgrzać mleko, a potem dodać jajka oraz sól. Następnie powoli należy dodawać mąkę, wymieszać i odstawić na kilka minut. Pamiętaj, aby wcześniej pokroić szynkę w kostkę.

Na patelni lub w innym naczyniu, w którym będziemy robić omlet musimy rozgrzać i dodać masę jajeczną. Smażymy z dwóch stron, najpierw z jednej, a gdy będzie już gotowe to przekręcamy na drugą. Na omlecie połóż szynkę i złóż naleśnik na pół.

Omlet z ziemniakami.

Składniki:

  • 4 ziemniaki
  • 4 jajka
  • oliwa
  • 1 cebula
  • sól do smaku

Przygotowanie:

Przygotowując omlet z ziemniakami powinniśmy na początku obrać ziemniaki, pokroić je w cienkie plasterki, a następnie osuszyć je np. ręcznikiem papierowym. Kolejnym krokiem jest obranie cebuli i pokroić je w cienkie piórka.

Naczynie, w którym będziemy robić omlet powinniśmy rozgrzać wraz z oliwą na niej i ułożenie ziemniaków i cebuli w nim. Oliwa powinna zakryć warzywa. Ziemniaki muszą być miękkie, aby były gotowe. Jajka należy wymieszać na gładką masę i wlać na patelnię, a potem smażyć z dwóch stron.

Czytaj dalej

error: Treść zabezpieczona !!