Pokryj papierem pergaminowym okrągłą formę do pieczenia ( o średnicy około 25 cm) i wlej do niej powstałą mieszaninę, a następnie włóż ją do piekarnika. Gotowe i ostygnięte ciasto przetnij w dwóch miejscach, tak aby uzyskać trzy warstwy.
Aby przygotować krem, wymieszaj jajka ze zwykłym oraz waniliowym cukrem. Do całości dodaj mleko i ogrzewaj w kąpieli wodnej. Mieszaj krem do czasu, aż zgęstnieje. Następnie schłódź powstałą masę. Rozmieszaj za pomocą miksera miękkie masło i stale mieszając dodawaj po łyżce schłodzonego kremu jajecznego.
Aby przygotować chrupiące orzechy włoskie, roztop cukier w rondlu, a następnie dodaj orzechy włoskie i wszystko razem wymieszaj. Powstałe karmelowe orzechy połóż na blasze i odstaw do ostygnięcia. Następnie posiekaj je za pomocą blendera.
Połowę orzechów dodaj do kremu. Druga połowa posłuży do późniejszego dekorowania ciasta. Wymieszaj wszystkie składniki potrzebne do przygotowania syropu. Możesz podgrzać je w rondelku, aby cukier łatwiej się roztopił, ale musisz później ochłodzić powstały syrop.
Posmaruj delikatnie syropem pierwszy kawałek ciasta, a następnie 1/3 kremu. Postępuj tak samo z kolejnymi warstwami ciasta. Posmaruj kremem również boki oraz górę. Pozostałymi orzechami posyp ciasto z każdej strony, zaczynając od brzegów ciasta. a dopiero później przechodząc na górę.