Gdy tylko wystawię ją na stół znika w kilka chwil: Paluszki z twarogu na przekąskę.

Od dłuższego czasu zamiast chleba podaję paluszki twarogowe. Nadają się do zup, herbaty, sałatek i mięsa. Wszechstronna przekąska! O wiele ciekawsza niż chleb czy choćby bułka.

Jeśli chcesz zrobić deser z twarogu, możesz dodać do ciasta trochę cukru, a nawet cukru waniliowego. Dodatkowo przystawkę można podawać z masłem, pastą do smarowania, dżemem, mlekiem skondensowanym lub sosem do wyboru.

Składniki:

  • 250 g twarogu
  • 100 g twardego żółtego sera
  • 200 g mąki pszennej
  • 60 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

Przygotowanie:

Wymieszaj twarożek, jajko i zioła prowansalskie.

Dodaj roztopione (nie gorące) masło.

Ser zetrzyj na drobnej tarce i dodaj do masy twarogowej.

Stopniowo dodawać mąkę i zagnieść gęste ciasto. Zawiń w folię spożywczą lub torebkę i wstaw do lodówki na pół godziny.

Schłodzone ciasto rozwałkować, a następnie pokroić w paski. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 25 minut.

Z tej ilości ciasta uzyskałam około 40 paluszków serowych. Jeśli nie lubisz ziół prowansalskich, możesz je wykluczyć z listy składników. Jednak radzę użyć przypraw do smaku. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!