Poznaj przepisy na sałatki z pieczarkami – które jem nawet wieczorami i nie boję się, że przytyję: Odkąd znam te przepisy – ciągle chudnę.
Moja waga wciąż spada w dół, odkąd zajadam się przepysznymi i lekkimi sałatkami z pieczarkami. Co ciekawe, jem je o różnych porach, także wieczorem na kolację.
Sałatki są potrawą, która kojarzy się ze zdrowym i dietetycznym gotowaniem. Rzeczywiście trudno się z tym nie zgodzić. Dlatego też polecam rewelacyjne sałatki z pieczarkami. Smakują wyśmienicie, a do tego nie tuczą, co jest istotne dla każdego dbającego o linię i zdrowie.
Trzy przepisy, które znajdziecie poniżej, najbardziej smakują w moim domu. Uwielbiam je ja i moi domownicy. Zajadają się nimi także goście, których zapraszam na imprezy towarzyskie. Jeśli chcesz schudnąć i przy tym smacznie zjeść, koniecznie przygotuj sałatki z pieczarkami. A oto i one:
I Sałatka z pieczarkami i ogórkami
Składniki:
- 2 surowe ogórki
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 2 łyżki majonezu (lub jogurtu naturalnego)
- 200 g pieczarek * ulubione przyprawy do smaku
Przygotowanie:
Ugotuj jajka na twardo, obierz je i posiekaj na większe kawałki. Obierz, pokrój pieczarki na ćwiartki i usmaż je na maśle. Ogórki obierz i pokrój na duże kawałki. Wszystkie przygotowane składniki wymieszaj, dodaj majonez lub jogurt i dodaj przyprawy.
II Sałatka z pieczarkami i serem
Składniki:
- 100 g twardego, odtłuszczonego żółtego sera
- 250 g szynki
- 300 g pieczarek
- 120 g fasoli z puszki
- 80 g kukurydzy z puszki
- 2 ząbki z czosnku
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- ulubione przyprawy do smaku
Przygotowanie:
Pieczarki obierz i pokrój w plastry, usmaż. Szynkę pokrój w paski, usmaż. (osobno,nie z grzybami) Ser zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami. Czosnek obierz i przeciśnij przez wyciskacz. Wymieszaj powyższe składniki z kukurydzą i fasolą. Dodaj jogurt, musztardę oraz przyprawy i wymieszaj.
III Sałatka z pieczarkami i kurczakiem
Składniki:
- 150 g pieczarek
- 1 podudzie z kurczaka
- 5 pomidorków cherry
- 200 g kapusty pekińskiej
- 1,5 łyżki orzechów włoskich
- 1 łyżka jogurtu naturalnego (lub majonezu,jeśli nie musisz dbać o linię)
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- ulubione przyprawy do smaku do kurczaka i sałatki
Przygotowanie:
Mięso z kurczaka natrzyj przyprawami i upiecz do miękkości w piekarniku uprzednio nagrzanym do temperatury 180 °C. Pokrój je na większe kawałki. Grzyby obierz i posiekaj na plasterki. Usmaż je na oliwie z oliwek aż zbrązowieją. Poszatkuj kapustę, a pomidorki przekrój na połówki
Wymieszaj jogurt (ewentualnie majonez) i musztardę oraz dodaj przyprawy. Wymieszaj w misce wszystkie składniki (poza orzechami) i polej je przygotowanym uprzednio dressingiem majonezowo -musztardowym. Całość posyp posiekanymi orzechami.Koniecznie wypróbuj te genialne przepisy na dietetyczne sałatki z pieczarkami.