Najsmaczniejsze ziemniaki z czosnkiem, jakie kiedykolwiek jadłaś: Nie gotuj ziemniaków, dopóki nie zobaczysz tego przepisu.

Te ziemniaki są naprawdę pyszne. Idealnie chrupiące i miękkie w środku. Dodatkowo są również doskonale przyprawione, dzięki znakomitej marynacie. Koniecznie spróbuj!

Przygotowanie:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka soli (do gotowania ziemniaków)
  • 1 łyżeczka soli (do pieczenia ziemniaków)
  • 1 ząbek przeciśniętego przez praskę czosnku
  •  1/2łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Ziemniaków nie obieraj, tylko dokładnie umyj i pokrój na mniejsze kawałki.

Do wody dodaj łyżeczkę soli. Gdy woda się zagotuje, dodaj do garnka ziemniaki i gotuj tylko 5-6 minut. Wylej wodę. Przygotuj marynatę w osobnej misce.

Drobno pokrój czosnek. Dodaj olej, paprykę, sól i oregano. Dokładnie wymieszaj.

Teraz dokładnie wymieszaj ziemniaki z marynatą. Przygotuj blachę i posmaruj ją olejem.

Ułóż na niej ziemniaki w jednej warstwie i polej pozostałą na dnie miski marynatą.

Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 30 minut. Życzę smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!