Bez piekarnika, bez jajek i bez mleka: Fantastyczna pizza na patelni – lubimy ją bardziej niż pieczoną.

Znakomity przepis na superszybką pizzę bez zaczynu. Chociaż ciasto zawiera drożdże, pracujesz z nim od razu, więc wcale nie musisz czekać.

Ten przepis jest idealny na szybki wieczór, a w domu smakuje jeszcze lepiej niż pieczony w piekarniku.

Składniki:

  • 100 ml wody (temperatura pokojowa);
  • 30 g masła (roztopionego);
  • 1 łyżeczka cukru;
  • pół łyżeczki soli;
  • 1 szklanka i pół mąki pszennej (szklanka serka śmietankowego – 200 ml);
  • pół łyżeczki suszonych drożdży

Do smaku:

  • Ekstrakt z pomidora;
  • Ser mozzarella;
  • Salami;
  • Cebula;
  • Oregano

Przygotowanie:

Zaczynamy od stopienia masła.

Do miski wlej 100 ml wody, 30 g masła, cukier i sól. Dokładnie wymieszaj, aby wszystkie składniki się rozpuściły.

Do masy przesiać 1/2 mąki. Dodaj drożdże i drugą połowę mąki.

Mieszaj i pracuj. W razie potrzeby dodaj więcej mąki.

Wyrabiać przez 2 minuty. Wyjmij z miski i pracuj na natłuszczonej desce. Rozwałkować na okrąg o średnicy 20 cm.

Przełożyć do formy i rozprowadzić palcami. Smażymy 2-3 minuty z jednej strony przykrywając patelnią.

Odwrócić i smażyć drugą stronę przez ten sam czas. Teraz nakłuj widelcem i dodaj dekorację.

Jako bazę możesz wybrać klasyczny sos pomidorowy, krążki kiełbasiane, warzywa do smaku i ser. Możesz również dodać cienkie plasterki cebuli na wierzchu, aby był wyjątkowy.

Ponownie stawiamy na ogień, przykrywamy i zapiekamy jeszcze około 3 minut, aż ser się roztopi. Zalecamy ponowne pieczenie przykryte blachą. Wszystko gotowe.

Możemy podawać. Życzymy smacznego! 🙂

error: Treść zabezpieczona !!