Do przygotowania ciasta (dwukrotnie):
Dla kremu potrzebne będą:
Do polewy:
Elementy dodatkowe:
Ubij jajka z cukrem do uzyskania piany. Następnie do tej masy dodaj przesiane mąkę, sodę, proszek do pieczenia oraz zmielone orzechy i dokładnie wymieszaj.
Przygotowaną masę wylej na blachę (27×37 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 180 stopni przez ok. 10 minut. Powtórz czynność, aby otrzymać drugi blat ciasta. Upieczone ciasto, jeszcze gorące, pozbądź się skórki i pozwól mu ostygnąć na metalowej podstawce.
Kawę rozpuszczalną zalej wrzątkiem w misce. Owsiankę rozmieszaj w niewielkiej ilości wody, dodaj do kawy, przygotowując gęstą masę. Odstaw do ostygnięcia.
Ubij masło z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodając ostudzoną owsiankę. Na zakończenie wlej aromat rumowy. Krem podziel na dwie równe części.
Na dno blachy połóż pierwszy blat ciasta, smarując go dżemem. Na dżemie rozprowadź połowę kremu. Przygotuj kawę do maczania biszkoptów, mieszając 2 łyżki kawy rozpuszczalnej z 100 ml wrzątku i 1 łyżką cukru. Maczaj w niej biszkopty i układaj obok siebie. Na biszkopty wyłóż drugą połowę kremu i przykryj drugim blatem ciasta. Złożone ciasto odważ i odstaw na noc do lodówki.