Każdy pyta o ten przepis na przekąskę z pomidorów – Smak mile zaskoczył mnie i gości.

Eksperymenty w kuchni są świetne. Zachęcam bardzo do próbowania nowych przepisów.

W ten sposób można znaleźć nowy rodzinny przysmak, zupełnie jak ta prosta przekąska oparta na pomidorach. Zasmakuje każdemu!

Składniki:

  • 3 pomidory
  • 3 łyżki tartego sera
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 50ml oleju roślinnego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • odrobina soli i pieprzu

Przygotowanie

Umyte uprzednio pomidory pokrój w plastry grube na około pół centymetra. Układaj je na ręczniku papierowym, który pozwoli wchłonąć niepotrzebną wilgoć. Teraz jest pora na ich doprawienie pieprzem i solą. Nadszedł czas na przygotowanie panierki. Do jednego naczynia nasyp mąki, w drugim wybij jajko, a w trzecim dokładnie wymieszaj starty ser z bułką tartą.

Przed położeniem pomidora na rozgrzaną patelnię z tłuszczem, potrzeba jeszcze coś zrobić. Jak się zapewne domyślasz, najpierw obtocz plasterek w mące, potem daj go do jajka i na końcu pokryj bułką z serem. Kiedy będą po obu stronach złote, możesz je już ściągnąć.

Gotowe pomidory układaj na ręczniku papierowym, żeby nie były zbyt tłuste. Zaraz potem mogą zawędrować na talerz. Są fantastyczne!

To łatwa w przygotowaniu, zdrowa i smaczna przekąska. Doskonale pasuje do nich sos śmietanowy. Z wierzchu można je także oprószyć ulubionymi ziołami.

error: Treść zabezpieczona !!