Sushi, czyli tradycyjna japońska potrawa, na dobre zagościło na stołach i w podniebieniach mieszkańców Polski. Nic więc dziwnego, że na kulinarnej mapie Polski znajdziemy już nie tylko głównie restauracje z tradycyjną polską kuchnią i bary typu fast-food, ale również ogromną ilość lokali serwujących smakowite i bardzo zdrowe rolki z ryżem. Co więcej, coraz szersze grono osób decyduje się spróbować swoich sił w samodzielnym przygotowywaniu tej wyjątkowej potrawy. Przeczytaj poniższy tekst, by przybliżyć sobie najistotniejsze fakty o sushi i poznać przepis na rolki wykonane własnoręcznie w zaciszu swojego domu!
Czym właściwie jest sushi?
Tradycyjne sushi to danie podawane na surowo, czyli namasumono. Składa się ono ze specjalnie przygotowywanego zakwaszanego ryżu oraz surowego mięsa ryb i owoców morza. Bardzo często rolka zawinięta zostaje w nori, czyli prasowane wodorosty morskie. Oczywiście nie jest to jedyny sposób na wykonanie sushi, a wraz ze wzrostem jego popularności ewoluowała również metoda jego przygotowywania. Niemniej jednak, myśląc o japońskim, tradycyjnym sushi mamy na myśli glony, ryż i surową rybę.
Jak wygląda historia powstania sushi?
Zdecydowana większość z nas jest przekonana, że sushi to całkowicie japoński wynalazek. W rzeczywistości początki tego dania miały miejsce w Południowo-Wschodniej Azji, gdzie wynaleziono wyjątkowy sposób konserwowania mięsa i ryb. Procedura ta odbywała się w drewnianym naczyniu, gdzie układano warstwy surowych ryb/mięsa na przemian z ugotowanym ryżem. Warto również dodać, że w tym czasie zjadano jedynie mięso, a ryż wyrzucano.
Ten sposób konserwacji dotarł do Japonii w VIII wieku, gdzie udoskonalono go o ocet ryżowy dodawany do ryżu, dzięki czemu zaczęto spożywać go razem z mięsem i rybami. Z biegiem czasu potrawa ta zdobywała coraz większą popularność w całym kraju, dzięki czemu ewoluowała do formy, z jakiej znamy ją obecnie.
Jakie są podstawowe rodzaje sushi?
Wiemy już, czym jest sushi i skąd się wywodzi. Czas przybliżyć sobie kilka z rodzajów tej potrawy, która zachwyca nie tylko smakiem, ale i różnorodnością form. Poznajmy zatem najpopularniejsze rodzaje sushi wybierane przez osoby, które mają pierwszy raz styczność z tym daniem:
- Nigiri, czyli najpopularniejszy w Japonii, najstarszy i dla wielu najlepszy rodzaj sushi. W tym przypadku ryż formuje się w palcach w podłużny, nieco owalny kształt, do którego dodaje się pojedynczy kawałek ryby, owoców morza bądź inny wybrany dodatek. Najpopularniejszy składnik dodawany do nigiri to surowy tuńczyk.
- Maki, czyli rodzaj sushi, który uwielbiają mieszkańcy Europy i USA. Powstaje on poprzez zawinięcie ryżu i dodatków w cienki arkusz glonów zwanych nori. Powstałą w ten sposób rolkę kroi się na mniejsze części w sam raz na jeden kęs. Warto dodać, że wyróżniamy różne odmiany maki, takie jak hosomaki (maki z jednym składnikiem), czy też futomaki (minimum 4-składnikowe).
- Gunkan maki, czyli niewielkie ruloniki wykonane z glonów nori, które uzupełnia się ryżem i nadzieniem w postaci kawioru, czy też posiekanych surowych ryb.
- Uromaki, czyli odwrócone maki. Ten rodzaj sushi przygotowuje się poprzez zawinięcie składników w arkusz glonów, a następnie obtoczeniu ich w zakwaszony ryż. Bardzo często spotyka się również golden lub rainbow uromaki, czyli uromaki owinięte różnymi rodzajami ryb.
Te i wiele innych rodzajów sushi znajdziesz w restauracji Sushi Friends (www.sushifriends.com.pl), która oferuje wyśmienite rolki i zestawy w niezwykle atrakcyjnych cenach.
W jaki sposób poprawnie jeść sushi?
Sushi powinno się jeść przy pomocy specjalnych pałeczek, choć dopuszczalne jest również jedzenie palcami. Najważniejsza zasada mówi o tym, by każdy kawałek jeść na raz, bez krojenia, przegryzania czy rozdzielania. Najprościej jest jeść sushi kierując się zasadą 3 kroków:
- Przy pomocy pałeczek przechylamy sushi na bok.
- Łapiemy cały kawałek.
- Zamaczamy wierzchnią warstwę sushi w sosie sojowym, pamiętając, by nie zamaczać w nim ryżu.
Jedząc kilka rodzajów sushi, powinno się zaczynać od tych bardziej delikatnych, kończąc na wyrazistych w smaku. Standardowym dodatkiem do potrawy jest sos sojowy oraz wasabi i marynowany imbir. Za nietaktowne uważa się również używanie zbyt dużej ilości sosu sojowego. Z kolei marynowany imbir o nazwie gari powinien być przez nas jedzony pomiędzy kolejnymi rodzajami sushi w celu oczyszczenia kubków smakowych.
Jak przygotować domowe sushi?
Decydując się na samodzielne przygotowanie sushi w domu, musimy zaopatrzyć się w kilka narzędzi, które ułatwią nam gotowanie. Bez wątpienia będzie to ostry nóż oraz mata do zwijania rolek sushi. Z kolei produkty, z których przygotujemy danie to kwestia indywidualna, jednak w skład podstawowego zestawu wchodzą:
- glony nori,
- ryż,
- ocet ryżowy,
- wybrany rodzaj ryby.
Podstawowy składnik sushi to odpowiednio przygotowany ryż. W sklepach znajdziemy już specjalną jego odmianę, która gwarantuje odpowiednią kleistość i smak. Zakupione ziarna płukamy kilka razy, aż woda stanie się czysta, a następnie gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Kolejny krok to dodanie octu ryżowego (około 2-3 łyżek na opakowanie ryżu). Następnym krokiem jest rozłożenie glonów nori na macie, koniecznie błyszczącą stroną do dołu. Na każdym płatku układamy ugotowany ryż, pamiętając o zostawieniu pustych końców wzdłuż krótszych boków arkusza. Następnie ryż smarujemy majonezem lub serkiem Philadelphia i układamy na nim wybrane składniki pokrojone w cienkie paski (ogórek, ryba, tykwa, awokado itp.). Na koniec wystarczy ciasno zwinąć rolkę przy pomocy maty, a następnie pokroić ją na około 2 cm kawałki.