Przepis na ciasto „jabłkowa symfonia” – to jedno z najpyszniejszych ciast jakie jadłam
Biszkopt
Nastaw piekarnik na 160 stopni, na funkcję termoobiegu. Oddziel białka od żółtek, a następnie ubij białka w wysokim naczyniu tak, aby uzyskać sztywną pianę.
Dodawaj stopniowo cukier stale miksując do momentu uzyskania lśniącej i gęstej masy. Następnie dodaj żółtka i ponownie ucieraj mikserem do uzyskania jednolitej masy.
Do otrzymanej mieszanki dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy. Wszystko razem delikatnie wymieszaj. Weź blachę do pieczenia i wysmaruj ją olejem oraz wyłóż papierem do pieczenia o wymiarach 25×40 cm. Następnie przełóż do niej ciasto.
Wyrównaj powierzchnię i piecz przez około 40 minut. Upieczone ciasto odstaw do ostygnięcia. Schłodzone ciasto wyjmij z blachy i przekrój na dwie części. Jedną z części pozostaw w blaszce.
Masa jabłkowa
Zetrzyj na grubej tarce obrane ze skórki jabłka. Rozpuść na patelni łyżkę masła i dodaj starte jabłka. Smaż całość przez około 5-10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Do usmażonych jabłek dodaj opakowanie galaretki i mieszaj do momentu rozpuszczenia się proszku. Odstaw do ostygnięcia.
Masa budyniowa
Ugotuj dwa opakowania budyniu w dwóch szklankach mleka wymieszanego z cukrem waniliowym. Po zagotowaniu się masy zostaw ją na małym ogniu na około pół godziny, cały czas mieszając. Po tym czasie przykryj folią spożywczą i odstaw do ostygnięcia.
Rozpuść drugą galaretkę w gorącej wodzie i odstaw do wystygnięcia. Utrzyj dokładnie mikserem 250 g masła stopniowo dodając budyń. Miksuj do momentu uzyskania jednolitej masy.
Połowę z powstałej masy wyłóż na biszkopt znajdujący się w blaszce. Następnie wyłóż masę jabłkową i wyrównaj. Namocz w rozpuszczonej galaretce biszkopty i poukładaj na jabłkach.
Wstaw ciasto do lodówki na około 15-30 minut. Kiedy się schłodzi i odpowiednio stężeje, wylej resztę galaretki na warstwę biszkoptów i ponownie wstaw do lodówki do momentu, aż galaretka odpowiednio stężeje.
Po wyciągnięciu ciasta z lodówki wyłóż na zastygniętą galaretkę pozostałą część masy budyniowej. Następnie przykryj wszystko drugą połową ciasta biszkoptowego. Dociśnij lekko, uważając żeby nie zgnieść żadnej z warstw.