W końcu udało mi się uzyskać idealnie chrupiącego kurczaka ze złocistą skórką – Prawdziwy hit w mojej kuchni.

Kurczaka dokładnie obmyj pod zimną, bieżącą wodą. Usuń pozostałości piór i przekrój go wzdłuż na dwie połowy.

W misce wymieszaj olej wraz z ulubionymi przyprawami, solą i pieprzem. Taką mieszanką dokładnie nacieraj każdy kawałek kurczaka i układaj mięso na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Skórę kurczaka natnij ostrym nożem w kilku miejscach.

Piecz w piecu rozgrzanym do 250 stopni (lub nieco mniej, jeśli Twój piekarnik na to nie pozwala) przez mniej więcej dwadzieścia minut. Następnie wyciągnij z pieca, dokładnie natrzyj tym razem majonezem wymieszanym z koncentratem pomidorowym i wstaw z powrotem do piekarnika.

Piecz kolejne 40 minut w temperaturze obniżonej do 180 stopni. Po wyciągnięciu z piekarnika pozwól mięsu chwilę odpocząć, następnie podawaj wraz z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

Czytaj dalej

error: Treść zabezpieczona !!