Szarlotka Trzy szklanki – tak dobrej jeszcze nie jadłaś. Moja rodzina wyrywa sobie przepis z rąk

„Szarlotka Trzy Szklanki” – Nowy przepis do kolekcji Twoich ulubionych deserów

Jesień to idealny czas na próbowanie nowych przepisów. We wrześniu i październiku szkoda byłoby nie wykorzystać bogactwa sezonowych owoców i warzyw, w szczególności jabłek. Kto z nas nie lubi jabłek…? Zarówno szarlotka, jak i inne jabłkowe wypieki od lat goszczą w naszych domach.

Jabłkowy deser „Trzy szklanki” to pomysł na mocno owocowe, lekko kwaśne ciasto.

Najlepiej wykorzystać do niego jabłka, które nie są zbyt słodkie. Gwarantujemy, że zapach pieczonego deseru poczują nawet sąsiedzi! Zaczynamy!

Do wykonania deseru potrzebujesz: 

  • 160 g kaszy manny
  • 130 g mąki pszennej
  • 180 g cukru
  • 10 g cukru waniliowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 sztuk kwaśnych jabłek
  • 30 g masła
  • 200 ml mleka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • odrobina cukru pudru

Przepis:

Do głębokiej miski wsyp odmierzone porcje kaszy manny, mąki pszennej, cukru i cukru waniliowego oraz proszku do pieczenia. Wymieszaj wszystkie produkty trzepaczką.

W osobnym naczyniu zagrzej mleko i rozpuść w nim masło. Zetrzyj umyte jabłka ze skórką za pomocą grubej tarki. Starte jabłka polej sokiem z cytryny i dobrze rozmieszaj. Formę do pieczenia wyściel papierem. Na spodzie wyłóż jedną trzecią powstałego ciasta.

Na pierwszej warstwie ciasta rozprowadź jedną trzecią część przygotowanych owoców.

Jabłka przykryj kolejną warstwą ciasta. Przekładaj obie warstwy tak długo, aż skończą się składniki. Każda warstwa powinna zostać przełożona 3 razy. Na przygotowane ciasto wylej zagrzane mleko z masłem. Aby nasycić mlekiem wszystkie warstwy ciasta, nakłuj je głęboko drewnianym narzędziem z ostrą końcówką.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Nasycone mlekiem ciasto piecz przez 40-50 minut.

Upieczone ciasto powoli wysuń z formy i odstaw do ostygnięcia. Wierzchnią warstwę gotowego wypieku możesz posypać odrobiną cukru pudru.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!