Domowe, pyszne rogaliki będą uwielbiane przez wszystkich. Te rogaliki można wykorzystać jako zdrowy deser lub śniadanie dodając ulubione dżemy i owoce. Przygotowanie ciasta zajmuje tylko 5 minut. Te pyszne rogaliki można piec codziennie.
Aby zrobić mieszankę, dodaj niewielką ilość wody do miski. Do miski dodajemy 21g drożdży. Wymieszaj wszystkie składniki razem i umieść w ciepłym miejscu, aż zaczyn wyrośnie.
W czasie, gdy drożdże rosną, przygotuj kolejną miskę. Do miski dodaj 500g mąki i 2 łyżeczki soli. Dodaj resztę wody. Dodaj zakwas, który zrobiłeś wcześniej.
Mieszaj wszystkie składniki, aż uzyskasz jednorodną masę. Nie powinno to zająć więcej niż 5 minut. Przykryj ciasto wilgotnym ręcznikiem i pozwól mu odpocząć przez 30 minut.
Podziel ciasto na 10 równych części. Każdy kawałek ciasta zagnieść rękami. Po 5 minutach wyrabiania możesz rozwałkować ciasto na trójkąty. Możesz wyciąć ten kształt za pomocą noża. Zacznij od podstawy trójkąta, a następnie rozwałkuj wszystkie rogaliki.
Ułóż rogaliki na papierze do pieczenia. Na 40 minut przykryj je folią. Rozgrzać piekarnik do 250°C
Po 40 minutach zdejmij folię z bułek i wstaw do dolnego piekarnika naczynie żaroodporne z wodą. Ułożyć bułki na blasze do pieczenia i umieścić ją na środkowej półce. Drzwi piekarnika powinny być natychmiast zamknięte. Piec bułki przez 10-15 minut lub do momentu, gdy będą złotobrązowe.