Spróbuj zrobić buraka w takiej postaci, a będziesz robiła go codziennie. Rewelacyjny smak

Pieczony burak może być zarówno daniem samym w sobie jak i dodatkiem do dania głównego.

Jest niezwykle smaczny i zarazem bardzo prosty w wykonaniu, dlatego warto wypróbować proponowany przez nas przepis.

Potrzebne składniki:

  • 0,5 kg buraków
  • oliwa z oliwek (6 łyżek)
  • ocet balsamiczny (3 łyżki)
  • sól
  • pieprz
  • czosnek
  • majeranek

Sposób przygotowania:

Buraki dokładnie umyj i pokrój w łódki. Wyłóż folią aluminiowa naczynie żaroodporne. Umieść w nim buraki, i czosnek w ilości, jaką lubisz. Całość posyp solą, pieprzem oraz majerankiem.Skrop octem balsamicznym oraz oliwą z oliwek.

Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni. Piecz buraki około 60 – 90 minut zależnie od wielkości łódek oraz od konkretnego modelu piekarnika. Musisz wyczuć odpowiedni moment.

Buraki przykryj folią. Możesz ją zdjąć pod koniec procesu pieczenia. Życzymy smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!