Doskonały przepis na strudel makowy – Ten przepis to gwarancja sukcesu za każdym razem.

Dwukrotnie zmielić mak na drobnych oczkach. Należy go wsypać do miski. Odstawić do ostygnięcia. Resztę wody z maku wykorzystać do zblendowania. Mleko zagotować w rondelku z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj zmielony mak i startą skórkę z cytryny. Pozostawić na chwilę do zagotowania, a następnie ostudzić.

Wykończenie:

Posyp blat kuchenny lub stolnicę mąką. Podziel ciasto na cztery równe części i każdą z nich rozwałkuj na prostokąt o grubości 3 mm. Masę makową należy również podzielić na cztery części. Rozłożyć masę na przygotowane płaty ciasta.

Ciasta można zwinąć w rulony i zamknąć je papierem do pieczenia. Zawiń każde z nich kilkakrotnie, aby zapobiec pękaniu podczas wyrastania.

Umieść bułki na blasze do pieczenia lub każdą bułkę w osobnym naczyniu do pieczenia. Piecz ciasto przez 35-40 minut w temperaturze 180°C, aż stanie się złotobrązowe. Piec przez kolejne 10 minut w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

Wyjmij strudle z piekarnika i, gdy są jeszcze ciepłe, zdejmij z nich papier. Ułożyć je na stojaku do studzenia. Udekoruj kandyzowaną skórką pomarańczową i polewą z cukru pudru. Smacznego!

Czytaj dalej

error: Treść zabezpieczona !!