Dwukrotnie zmielić mak na drobnych oczkach. Należy go wsypać do miski. Odstawić do ostygnięcia. Resztę wody z maku wykorzystać do zblendowania. Mleko zagotować w rondelku z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj zmielony mak i startą skórkę z cytryny. Pozostawić na chwilę do zagotowania, a następnie ostudzić.
Posyp blat kuchenny lub stolnicę mąką. Podziel ciasto na cztery równe części i każdą z nich rozwałkuj na prostokąt o grubości 3 mm. Masę makową należy również podzielić na cztery części. Rozłożyć masę na przygotowane płaty ciasta.
Ciasta można zwinąć w rulony i zamknąć je papierem do pieczenia. Zawiń każde z nich kilkakrotnie, aby zapobiec pękaniu podczas wyrastania.
Umieść bułki na blasze do pieczenia lub każdą bułkę w osobnym naczyniu do pieczenia. Piecz ciasto przez 35-40 minut w temperaturze 180°C, aż stanie się złotobrązowe. Piec przez kolejne 10 minut w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.