Rumuńskie gołąbki – wyjątkowo smaczne, lepsze niż te tradycyjne. Poznajcie sekret.

Następnie ugotuj ryż na półtwardo. Przystąp do krojenia cebuli. Zetrzyj również na tarce marchewkę i wraz z cebulą usmaż na patelni. Do marchewki i cebuli dodaj ryż i wybrany przez Ciebie rodzaj mięsa. Możesz dodać również sól i pieprz, by doprawić smak.

Dodaj farsz do liści kapusty i zawiń jak tradycyjne gołąbki. Posmaruj naczynie lub blachę do pieczenia masłem. Dodaj również pół szklanki wody. Nagrzej piekarnik na około 200 stopni. Całość przykryj folią aluminiową i włóż do piekarnika na około 25 minut.

Możesz przystąpić w międzyczasie do przygotowania sosu do gołąbków. Umyj, a następnie posiekaj pomidory. Zetrzyj na tarce ser, pokrój drobno pietruszkę i czosnek. Całość dokładnie wymieszaj. Dodaj do pozostałych składników śmietanę, szczyptę soli oraz pieprzu i znowu wymieszaj.

Przygotowanym sosem polej gołąbki. Włóż je jednak do piekarnika na kolejny kwadrans. Przygotowywanie gołąbków nie jest aż tak proste, jak może się wydawać. Są jednak sposoby, jak można to sobie ułatwić.

Przede wszystkim pamiętaj, by sprawdzić smak mięsa mielonego i kapusty, której zamierzasz użyć. Dobrym sposobem jest odcięcie grubych części liści. Spowoduje to, że nasze gołąbki będą bardziej miękkie i zadowolą podniebienie największych smakoszy.

Czytaj dalej

error: Treść zabezpieczona !!