Wszystkie składniki sałatki najlepiej jest przygotować wieczorem. Ziemniaki dokładnie wyszoruj i ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie. Powinny być miękkie.
Marchewki również umyj i bez obierania ugotuj do miękkości w wodzie z odrobiną soli. Jajka ugotuj na twardo (nie dłużej niż 8 min). Następnie ostudź, zalewając je zimną wodą. Ugotowane warzywa oraz jajka obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Ser włóż na ok. 10 minut do zamrażarki, by stwardniał, następnie zetrzyj na tej samej tarce. Szczypiorek umyj, osusz i drobno posiekaj. Pokrój szynkę w małą kosteczkę. Ułóż składniki sałatki warstwami. Będzie łatwiej, jeśli użyjesz specjalnego pierścienia, który można nałożyć na talerz.
Zacznij od ułożenia ziemniaków. Wyrównaj je łyżką i posmaruj cienką warstwą majonezu. Posyp szczypiorkiem i startymi jajkami. Jajka również posmaruj majonezem i ułóż na nich warstwę marynowanych grzybów (dobrze jest wcześniej je odcedzić). Możesz odłożyć kilka pieczarek do dekoracji.
Grzyby pokryj kolejną warstwą majonezu i rozłóż na niej pokrojoną szynkę. Następnie posyp tartą marchwią. Posmaruj po wierzchu majonezem i posyp tartym serem. Jeżeli używałeś pierścienia, możesz go teraz zdjąć. Możesz udekorować sałatkę np. umytymi gałązkami świeżego koperku i plasterkami marynowanych pieczarek.