Pierwszym krokiem, którego trzeba się podjąć jest przygotowanie serwatki. W tym celu, wyciśnij sok z 1 cytryny, a do rondla wlej oraz następnie podgrzej 2litry mleka 3,2% . Do ciepłego mleka, wlej wyciśnięty sok, nieustannie mieszając do momentu, aż mleko się zetnie.
Zmniejszając płomień na palniku, tak aby tylko się tlił poczekaj, aż serwatka się oddzieli po czym odcedź ją i umieszczając na sitku, zostaw do momentu, aż nadmiar płynów spłynie. Przygotowując klasyczną wersję serka, przełóż całą masę do miski, odrobinę posól do smaku, a następnie mieszaj mikserem przez ok 1-2 minuty do uzyskania kremowej konsystencji.
Serek jest gotowy ! Możesz cieszyć się jego smakiem, nie martwiąc się skomplikowanym, sklepowym składem! Klasyczny serek turecki, możesz przygotować również w innych smakach: