Znikają ze stołu w kilka chwil – Zamiana patelni na piekarnik to wspaniałe rozwiązanie.

  1. Podobnie jak kromki chleba można zamienić na pszenną bułką tak samo można zastosować kaszę manną zamiast bułki tartej. Kotleciki będą wówczas jeszcze delikatniejsze.
  2. Jeśli chcesz, aby kotlety były bardziej soczyste i mięciutkie dodaj około 2-3 łyżek oleju roślinnego. Możesz też w trakcie pieczenia podlać je mniejszą polową szklanki wody.
  3. Kotleciki najłatwiej będzie Ci formować starym, sprawdzonym sposobem, a mianowicie najpierw zwilż dłonie wodą, a następnie nabierz odpowiednią ilość przyprawionego mięsa i uformuj z niego kulkę. Tak przygotowane kotlety powykładaj na blasze i delikatnie podociskaj łopatką lub dużą łyżką, tak aby nabrały odpowiednio płaskiego kształtu

Tak przyrządzone kotleciki mielone to z pewnością zdrowsza wersja od tradycyjnej, smażonej. Można je urozmaicać dodatkami, jak mix sałat, ulubiony zestaw surówek, czy różnego rodzaju sosy. U mnie w domu niezmiennie od wielu lat wygrywa wariant z tłuczonymi ziemniakami i tartymi buraczkami. Smacznego!

Czytaj dalej

error: Treść zabezpieczona !!