Pyszna smażona cukinia – Zapach roznosi się po całej kuchni. Nawet sąsiad zapuka po przepis

Cukinia to przysmak, który sprawdzi się idealnie zarówno jako danie główne na obiad czy kolację, jak i smakowity dodatek do dań mięsnych lub potraw przyrządzanych na grillu.

Oto prosty przepis na cukinię smażoną na oliwie z oliwek, który pozwoli wydobyć z niej najlepsze walory smakowe i odżywcze.

Do przyrządzenia dania potrzebujesz:

  • 1 lub 2 cukinie (w zależności od wielkości),
  • kilka łyżek oliwy z oliwek,
  • 1/2 cytryny,
  • mąkę
  • przyprawy: sól, pieprz, curry oraz ewentualnie inne przyprawy i zioła, wedle smaku.

Z cukinią doskonale komponuje się tymianek, rozmaryn czy majeranek.

Na początku umyj cukinie pod bieżącą wodą i odetnij końce. Tak przygotowane warzywa pokrój w średniej grubości plastry. Plastry nie powinny być zbyt grube, bo może to spowodować, że cukinia będzie w środku surowa.

Następnie, skrop plastry cukinii sokiem wyciśniętym z cytryny i pozostaw na talerzu przez okres kilkunastu minut do pół godziny. Po odczekaniu niezbędnego czasu, posyp obie strony talarków solą, pieprzem, curry oraz opcjonalnie innymi przyprawami i ziołami. Po czym wysyp na talerz nieco mąki i obtocz w niej plastry cukinii. Tak przygotowane warzywa możesz wrzucić na patelnię z rozgrzaną oliwą z oliwek.

Cukinię trzeba obsmażyć po kolei z każdej strony, tak by uzyskać chrupkość na zewnątrz i miękkość w środku. Usmażona na oleju z oliwek cukinia z dodatkiem ulubionych przypraw i ziół to doskonałe uzupełnienie każdego posiłku.

Posmakuje nawet osobom, które nie przepadają za warzywami, a z pewnością sprosta i gustom najbardziej grymaśnych dzieci.

error: Treść zabezpieczona !!