Na początku umyj cukinie pod bieżącą wodą i odetnij końce. Tak przygotowane warzywa pokrój w średniej grubości plastry. Plastry nie powinny być zbyt grube, bo może to spowodować, że cukinia będzie w środku surowa.
Następnie, skrop plastry cukinii sokiem wyciśniętym z cytryny i pozostaw na talerzu przez okres kilkunastu minut do pół godziny. Po odczekaniu niezbędnego czasu, posyp obie strony talarków solą, pieprzem, curry oraz opcjonalnie innymi przyprawami i ziołami. Po czym wysyp na talerz nieco mąki i obtocz w niej plastry cukinii. Tak przygotowane warzywa możesz wrzucić na patelnię z rozgrzaną oliwą z oliwek.
Cukinię trzeba obsmażyć po kolei z każdej strony, tak by uzyskać chrupkość na zewnątrz i miękkość w środku. Usmażona na oleju z oliwek cukinia z dodatkiem ulubionych przypraw i ziół to doskonałe uzupełnienie każdego posiłku.