Koniecznie spróbuj tego soczystego, aromatycznego dania: Tak właśnie pieczę schab, dzięki temu smakowi każdy może oszaleć.
Już nigdy nie będziesz się zastanawiać, jaki przysmak przygotować na wyjątkowe okazje czy świąteczny stół!
Koniecznie spróbuj tego soczystego, aromatycznego dania!
Potrzebujesz:
- 2 kg schabu
- 2 cebule
- 1 marchewka
- 600 g pieczarek
- 4 ząbki czosnku
- 100 g wędzonej szynki
- plastry boczku
- 100 g rodzynek
Do marynaty
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1 łyżka posiekanej pietruszki
- sok z 1/2 pomarańczy
- sok z 1/2 cytryny
- 50 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
- 2 łyżki miodu
- 200 g sosu sojowego
- sól dla smaku
Dodatki:
- ziemniaki
- 2 cebule
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Do podlewania
- 250 ml wody
- 250 ml wina musującego
Przygotowanie:
Najpierw przygotuj marynatę. Do naczynia włóż obrane ząbki czosnku, dodaj tymianek, posiekaną pietruszkę, zalej sokiem pomarańczowym, cytrynowym i oliwą z oliwek. Na koniec dodaj czerwoną paprykę, mielony czarny pieprz i miód. Wymieszaj blenderem do uzyskania gładkiej mieszanki. Dodaj sól do smaku i sos sojowy.
Schab przekrój wzdłuż na środku, ale nie przekrajaj go do końca.
Następnie powoli rozwijaj i odcinaj brzeg tak, aby powstał cienki mięsny placek. Zrób to samo z drugą stroną.
Nałóż 1/3 marynaty na mięso. Resztę odłóż.
Mięso zawiń, ułóż na blasze i rozprowadź połowę pozostawionej marynaty na wierzchu.
Roladę wstaw do lodówki na 4 godziny. W międzyczasie przygotuj nadzienie. Oczyść grzyby i cebulę, drobno pokrój warzywa.
Wlej olej na patelnię. Pokrój czosnek na małe kawałki. Dodaj go na patelnię. Następnie wsyp posiekaną cebulę i pokrojoną marchewkę. Posól do smaku. Po chwili dodaj też grzyby.
Duś do miękkości. Dodaj pokrojoną wędzoną szynkę i smaż przez chwilę razem na wolnym ogniu.
Schab przenieś na blat i rozwiń. Na wierzchu ułóż plastry boczku i nałóż przygotowane nadzienie.
Na koniec posyp rodzynkami i ponownie zwiń.
Całą roladę zawiąż sznurkiem, aby się nie rozpadła i aby nadzienie nie wyciekło.
Obierz ziemniaki i cebulę. Cebulę pokrój w paski i ziemniaki pozostaw w całości lub pokrój w grubsze plasterki. Posól i posyp czarnym pieprzem. Umieść roladę na środku blachy do pieczenia. Po bokach ułóż ziemniaki i cebulę.
Ziemniaki polej oliwą. Następnie zalej wszystko winem i wodą. Na koniec ponownie posmaruj roladę pozostałą marynatą. Piecz w temperaturze 200° C przez około 40-50 minut z górnym i dolnym grzaniem.