Ta bomba witaminowa to doskonały sposób na zwiększenie odporności. Z tego przepisu powstaje 9,5 litra. Aby zrobić sok, możesz zastąpić mandarynki pomarańczami.
Krok 1: Zdecyduj, czy owoce mają być wyciskane z obieraniem, czy bez obierania. Taki sok można zrobić z owoców ekologicznych.
Krok 2: Pokrój cztery pomarańcze i jedną marchewkę na małe kawałki. Następnie umieść je w dużym garnku. Przygotowane owoce należy dodać do dużego garnka z jedną czwartą litra wody i 350 gramami kwasku cytrynowego. Pozostawić do odpoczynku na 48 godzin.
Krok 3: Po odczekaniu, postaw garnek na kuchence. Doprowadź garnek do wrzenia i pozwól mu się gotować przez 20 minut.
Krok 4: W drugim rondlu doprowadź do wrzenia 8 litrów wody, dodaj 500g miodu lub cukru. Pozwól, aby płyn gotował się przez chwilę przed dodaniem owoców. Odcedź sok z pojemnika i umieść go w pojemniku.