Przepis na kremowy sos grzybowy: Pyszny i łatwy do przygotowania.

Przedstawiamy Wam doskonały wegetariański przepis, który dobrze komponuje się również z mięsem. Miłośnicy (nie tylko) grzybów na pewno znajdą coś dla siebie.

Składniki:

  • 200 g pieczarek
  • 1/2 cebuli
  • olej roślinny do smażenia
  • 10 g masła
  • 150 g bulionu mięsnego lub warzywnego
  • 100 g kwaśnej śmietany
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • sól
  • zmielony czarny pieprz
  • 15 g sera (opcjonalnie)
  • pietruszka
  • 1 ząbek czosnku

Przygotowanie:

Obraną cebulę pokroić w drobną kostkę. Wkładamy go do naoliwionej patelni.

Dodaj kawałek masła. Mieszaj, aż się rozpuści. Pieczarki pokroić w plastry.

Mieszamy. Smażyć do brązu. Dodaj bulion i śmietanę.

Następnie dodaj sól i zmielony czarny pieprz. Do mieszanki wsyp oregano. Mieszamy.

Drobno posiekaj ząbek czosnku. Dodaj do sosu. Na koniec dodaj parmezan i wymieszaj. Pogotujmy chwilę.

Posyp posiekaną natką pietruszki. I możemy podawać.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!